Луцький терорист – це ідеальний портрет виборця Зеленського, – журналіст Віталій Портников

Віталій Портников

Немає значення, чи був теракт у Луцьку справжнім, чи постановочним, адже головне – його наслідки, якими можуть стати нові жахливі теракти, – вважає український журналіст Віталій Портников.

Про це він говорив у програмі «Суботній політклуб» на телеканалі «Еспрессо».

«Якщо єдиний шлях порятунку від терориста – це відеоролик президента, це жахливо»

Українська держава – інституційно неспроможна. Україна вже шість років у стані війни і об’єктивно – у постійній небезпеці тероризму, диверсій, радикалізації настроїв. Такі країни повинні мати відповідні структури, професіоналів, які знають, що робити, вміють вести перемовини з терористами. Вести довго, гнучко. Щоб не дати терористам можливості реалізувати свої вимоги. Навіть більше: щоб терористи самі відмовилися від своїх вимог.

А коли виявляється, що єдиними ліками від тероризму є ролик, який записує перша особа держави – то це головний результат річного правління Володимира Зеленського. Це інституційна неспроможність держави, і він її демонструє.

Інституційна неспроможність була чітко продемонстрована, коли Зеленський змушений був записати звернення про фільм «Земляни». Тобто підмінив собою всі спеціальні структури, які повинні були знешкодити терориста.

«Гранат і зброї вистачить на усі бажання!»

Що в президентському вчинку небезпечне? Воно виглядає, як інструмент впливу. Виявляється, будь-яка неврівноважена людина, якщо їй щось потрібно, може цього добитися.

Комусь потрібно, щоб усі подивилися фільм. Комусь – щоб сусід відмовився від претензій на земельну ділянку.

Комусь – щоб його рідній людині зробили безплатно операцію, бо він грошей не має (чому б з цього приводу не взяти заручників? Адже президент реально може доручити зробити операцію!).

Комусь потрібні гроші на похорон родичів – хай президент дасть ці гроші!

Гранат і зброї в цій країні вистачить на виконання усіх бажань!

«Хочу від президента чуда! – думали виборці Зеленського»

До речі, те, що ми бачимо – це пряме продовження президентської передвиборчої кампанії 2019 року. А Кривош – це ідеальний портрет виборця Зеленського.

Як думав виборець Зеленського? «Я хочу, щоб президентом став простий хлопець і зробив мені диво! Якщо дива не виходить – я примушу його це зробити!» Як у казці про золоту рибку. Адже рибку теж шантажували. Або виконай бажання, або я тебе не відпущу в море. Я хочу дива!

Як дід готовий був обміняти життя рибки на чудо, так і терорист готовий був обміняти життя людей на чудо. Бо інакше чуда не виходило. Середньостатистичний виборець Зеленського з кримінальними нахилами, якщо бачить, що чуда не відбувається – розуміє, що чудо може відбутися з допомогою гранати або автомата. Що шлях до чуда лежить через інші життя.

«Наступні теракти може організувати Росія»

Тут можна провести аналогії з Росією. Путін свого часу прийшов до влади після серії терактів. Росія 1999-2000 років була занурена в хаос приблизно так, як занурена в нього сьогодні Україна. І тоді теж говорили, що теракти можуть бути інспіровані російською державою.

Усі розуміли, що так чи інакше, але російські спецслужби були зацікавлені у чеченській війні. Тому що це збільшувало ї вплив, приводило їх до влади. ФСБ до чеченських воєн і ФСБ після них – абсолютно різні служби. В результаті цих воєн один з працівників спецслужб став президентом Росії. Це прямий результат чеченських війн і тероризму.

Наступні хвилі терористичної небезпеки в Україні можуть бути трьох видів.

«Чисті» теракти, організовані самими терористами, без зовнішньої допомоги. Навіть якщо людей, здатних на це, в Україні зовсім не було, то можуть з’явитися. Бо їм показали, як це можна робити. Тепер запросто хтось може подумати: ну він ідіот, цей луцький терорист, ставив вимогу якийсь фільм подивитися. А я буду вимагати чогось справді серйозного!

Теракти, інспіровані українськими спецслужбами. Вони будуть вважати, і небезпідставно, що якщо вони організують таку атмосферу терористичного хаосу в країні, то їхня влада, їх плив стане набагато потужнішим.

Теракти, інспіровані Росією. Ви ж розумієте, що російським спецслужбам зробити це для дестабілізації ситуації в Україні дуже корисно! При цьому важливо, аби це були терористи з «націоналістичними» вимогами: «Зеленський має припинити перемовини з Росією, інакше я розстріляю людей!» або «Зеленський повинен арештувати Медведчука, інакше я підірву вибухівку в метро!» тощо.

«Раніше ми вчилися жити поряд зі смертельною хворобою, тепер треба вчитися це робити поряд з постійною терористично загрозою»

І жертви будуть. Не кожен теракт буде закінчуватися так щасливо, як у Луцьку. Ми маємо себе психологічно до цього готувати. Як у 2014 році мусили готувати себе до смертей на фронті, чи у 2020-му – до життя в умовах світової пандемії і смертей від коронавірусу.

Ми мусимо усвідомити: тепер кожен з нас може стати жертвою терористичної атаки. Ми повинні навчитися уникати людних зібрань. Бути дуже обережним на мітингах і демонстраціях. У транспорті перевіряти, чи не залишив хтось сумку чи пакет. Звертати увагу на схему евакуації у великих приміщеннях. Мати з собою мінімальний запас води, їжі, ліків.

Раніше ми вчилися жити поряд зі смертельною хворобою. Тепер треба вчитися жити поряд з терористичною загрозою.

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні коронавірусом захворіла ще майже тисяча людей, на Волині - 57
Наступна новина Цього року «Ночі у Луцькому замку» не буде
Схожі новини