Львівські лікарі за 9 місяців вилікували у 5-річного хлопчика з Волині гостру лейкемію

Днями із Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичну центру у Львові виписали додому 5-річного хлопчика з Волині, у якого діагностували гостру лейкемію. Лікування дитини тривало дев’ять місяців. Маленький волинянин став першим пацієнтом гематологічного відділення центру, який пройшов повний цикл лікування від лейкемії під час війни та одужав.

Про це розповіли на сторінці медичного закладу у фейсбуці.

5-річний Ромчик із Ковельського району потрапив до лікарні в червні торік. У п’ятирічного малюка волинські медики запідозрили пухлину: хлопчик сильно кашляв, гарячкував, а на рентгені виявили великий утвір середостіння. 

Фахівці Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру  після дообстеження змінили діагноз. Аналіз крові показував наявність бластних клітин, тож стало очевидно, що у дитини – гостра лейкемія.

Один із варіантів цієї хвороби характеризується збільшенням лімфатичних залоз у грудній порожнині. Батьки відмовились евакуюватись за кордон, вирішили залишитись у львівському центрі.

«Стан маленького пацієнта був важкий, лікувати потрібно було негайно. Йому розпочали програмну хіміотерапію, яку хлопчик успішно завершив. Три етапи протокольного лікування тривали 9 місяців та були ефективними. Зовсім недавно ми відпустили маму і малечу додому», - повідомила лікар-гематолог дитячий Олена Степанюк.

Зараз у малюка ремісія, певний час хлопчик матиме підтримувальну терапію (у таблетованій формі) в амбулаторних умовах. До нас приїжджатиме лише на контрольні огляди.

«Коли рідні Ромчика звернулись за допомогою, ми уже оговтались від шоку перших місяців повномасштабної війни та цілком адаптувались до роботи у воєнний час. Не було таких частих тривог, і потрібні медикаменти у нас теж були. До того ж у пацієнта був стандартний випадок, з яким ми досить часто мали справу до війни, тож розпочали лікування, яке зараз успішно завершили», - розповіла завідувачка відділенням Ірина Цимбалюк-волошин .

\


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку небайдужі здали водія, який сів за кермо в стані наркотичного сп’яніння