На скільки знижується ефективність вакцини Pfizer за пів року. Відповідь науковців

Фото ілюстративне

Ефективність вакцини проти коронавірусу від компаній Pfizer та BioNTech за 6 місяців знижується з 96% до 84%. Однак навіть через пів року препарат на 97% захищає від ускладнень COVID-19.

Про це свідчить препринт дослідження, про яке пише видання The Hill, – пояснює Громадське.

Науковці з'ясували, що найбільш ефективною вакцина від Pfizer та BioNTech є протягом двох місяців після введення другої дози — на понад 96%.

Однак ефективність препарату поступово знижувалася — приблизно на 6% кожні два місяці. Через пів року вакцина залишалася ефективною на 83,7%.

Читайте також: Маски не скасовують, але вводять QR-код: протиковідні плани МОЗ

Дослідники продовжать спостерігати за учасниками випробування упродовж двох років. Вони хочуть з'ясувати, чи залишатиметься препарат ефективним після тривалого періоду. 

Якщо ефективність продовжить знижуватися з нинішньою швидкістю, вона може впасти нижче 50% упродовж 18 місяців. Це означає, що людям може знадобитися ревакцинація.

У цьому випробуванні взяли участь понад 44 тисячі учасників з Південної та Північної Америк, а також Європи. Організаторами цього дослідження є самі компанії-виробники препарату. Зазначимо, що це випробування не досліджує ефективність вакцини щодо штаму «Дельта», який є більш заразним та небезпечним.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як вибрати планування квартири? Поради від ріелтора Валерія Мусійчука
Наступна новина Депутати «Голосу» покидають партію. Що там відбувається
Схожі новини