На Волині та Рівненщині українці прибирають польські кладовища на знак подяки

У низці населених пунктів Волинської та Рівненської областей місцеві жителі-українці в передпасхальний тиждень на знак подяки полякам прибрали католицькі цвинтарі.

Про це пише Волинський монітор

Одним із таких некрополів став старовинний цвинтар у Шпанові біля Рівного.

«Ініціатором прибирання фактично був «Волинський мотоциклетний рейд». З його активістами, зокрема з Генриком Козаком, я знайомий уже не перший рік. Вони прибирають польські цвинтарі в Україні, цьогоріч ВМР планував поїхати на кладовища в Одесі, Гайсині та Бродах. Уже і графік руху був складений, заброньовані готелі. Та не склалося… Коли я побачив те, як поляки ставляться до українців, скільки вони прийняли в себе наших біженців, скільки надають допомоги, як уболівають за Україну, у мене зродилася ідея: оскільки вони не можуть приїхати, то цю роботу зробимо ми, щоби показати, що поважаємо поляків. От і самотужки прибрали на шпанівському кладовищі», – розповів мешканець поблизької Грушвиці Роман Стасюк, депутат Рівненської обласної ради.

У роботах брали участь жителі Шпанова та навколишніх сіл. 

Територію кладовища розчистили від кущів, гілок та сміття, підняли повалені хрести та пам’ятники, а також спорудили нові сходи. 

Ще один населений пункт, де українці прибрали польське кладовище, – це Рокитне в Рівненській області. 

На запитання, чия була ідея навести лад на цвинтарі, один з учасників прибирання Віктор Мініч відповів: 

«Ідея виникла сама по собі. З моменту, коли Росія відкрито вторглася в Україну, першим братнім народом, який відгукнувся і прийняв наших людей, надав їм прихисток і засоби для життя, були поляки. Одним із того, чим ми могли зараз віддячити, було прибирання цвинтаря».

На знак вдячності полякам цвинтар прибрала також місцева громада в Журавниках Волинської області. 

Про це повідомив Олексій Златогорський, археолог і волонтер, який уже багато років займається впорядкуванням волинських некрополів. 

Він надіслав до редакції знімки:

«Це насправді не поодинокий випадок, це дуже і дуже приємно. Випадково сьогодні побачив, забираючи гуманітарну допомогу на Київщину. Разом ми сила. А колись тут був узагалі ліс».

Читайте також: День довкілля на Волині. Працівники держлісгоспів провели акції з прибирання


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волинь прибули 240 тонн сухпайків США, придбаних за криптовалюту. ФОТО
Схожі новини