На півночі Волині досі чути Росію, бо бізнес це лобіює, – депутатка Сюмар

Через лобізм приватних компаній на кордоні України з Росією та Білоруссю досі не перекрили частоти російського телебачення та радіо українськими мовниками, - вважає голова комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

Про це вона розповіла під час зустрічі з волинськими журналістами у Луцьку 18 лютого.

Під час дискусії консультантка із комунікації Асоціації міст України Тамара Зубенко нагадала, що на півночі Волині досі існує проблема із проникненням російської пропаганди через російські та білоруські мовники.  

«Зараз активно надаються дозволи на мовлення українських мовників в зоні воєнного конфлікту, але чомусь не приділяють такої уваги північним територіям країни, зокрема Волині, яка межує із Білоруссю і Польщею. Наприклад, в нашій області є проблема того, що в нас українські мовники дуже мало покривають ту територію. І це попри те, що в нас є вежі, які стоять в Камінь-Каширському районі, в Кортелісах. Національна рада з телебачення і радіомовлення чомусь не прораховує частот», - пояснила Зубенко.

Також вона нагадала про складне становище із місцевими FM-радіостанціями: «Так само дуже важко розвиватися місцевому FM-мовнику. У нас залишилася в Луцьку одна єдина FM-станція, яка має тільки 12 годин мовлення. Вони вже роками не можуть отримати право на 24 години мовлення». 

Вікторія Сюмар пояснила, що двічі намагалася добитися прийняття законопроекту, який дозволить давати тимчасові дозволи на мовлення у прикордонних із країною-агресором районах без сплати ліцензійного збору. Саме цей збір за використання частот - суттєва фінансова перешкода для створення таких медіа.

«Йдеться про безкоштовну ліцензію в прикордонних районах. Хто готовий в передавач вкластися, хай мовить. На кордоні це питання національної безпеки», - пояснила нардепка.

Вікторія Сюмар

За словами Вікторії Сюмар, це питання нинішній склад Верховної Ради вже двічі не міг вирішити через блокування фракції «Об'єднання «Самопоміч».  Мовляв, один із великих інтернет-провайдерів зацікавлений, щоб люди слухали радіо та дивилися телебачення онлайн, тому блокує голосування через лояльних нардепів. 

Наприклад, законопроект № 6565 розглядали у Верховній Раді у 7 грудня 2017 року. Тоді на вимогу фракції «Об'єднання «Самопоміч» у ньому залишили можливість давати безкоштовні ліцензії лише у територіях, які прилеглі до окупованих територій Криму та Донецької і Луганської областей. Таке обмеження, на думку Сюмар, несправедливе, бо зокрема на Харківщині багато «зазомбованих» людей.

«Там є дуже багато зазомбованих людей досі. Вони дивляться російське телебачення, там проникнення хороше - 40 кілометрів до Росії від Харкова», - пояснила Вікторія Сюмар.

Також у Верховній Раді, за її словами, блокують ще одну ініціативу - створення власних мовників при громадах. «Закон такий зареєстрований. Він дозволяє кожній громаді мати свого мовника, незалежно - це телеканал чи радіо. Але наші західні партнери його також блокують. Я сподіваюся, що із початком нової Верховної Ради вдасться цей законопроект розблокувати і  запустити створення отаких регіональних ЗМІ. Я впевнена, що за такими ЗМІ майбутнє. Люди вже перестають дивитися центральне телебачення, переходять в інтернет. А в інтернеті є можливості для кожного. Створення таких майданчиків для обговорення проблем тієї чи іншої громади дуже перспективне», - вважає Вікторія Сюмар.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Бандера замучив мою сім'ю»: футболіст з Волині образився, бо його назвали «бандерівцем»
Наступна новина У Луцьку суд заборонив продавати «Освіту»