Ні на території Волині, ні в України загалом немає «американських лабораторій»

У ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» зробили заяву щодо спростування чергового пропагандистського фейку Міноборони РФ про розробку в Україні «секретної біологічної зброї». Адже російський загарбник, не маючи успіхів на полі бою, продовжує інформаційну війну.

Державна пропаганда російської федерації здатна «знайти» умовну зброю в дітей, війська в пологових будинках, а машини швидкої називати бойовою технікою – все для того, щоб виправдати свою нелюдську жорстокість та безжальні атаки на мирне населення.

Сьогодні один з наративів загарбника - це пошук уявної біологічної і хімічної зброї та слідів її розробки в Україні. Російські військові та дипломати, якщо їх так можна назвати, з впевненим виглядом розказують про секретні розробки в українських лабораторіях, про виведення нових штамів хвороб і виробництво біологічної зброї.

Звичайно, для будь-якої освіченої людини - це не більше, ніж просто хвора фантазія. Більш того, росія так само прекрасно розуміє, що таке пострадянська система лабораторних центрів, як вони працюють і якими дослідженнями займаються.

І в Бєлгороді, і в Ростові, звідки зараз їдуть російські танки в Україну, можна піти у відділення санітарно-епідеміологічної служби і вживу подивитися на цю роботу.

Але народ росії обирає дивитися телевізор.

ВООЗ, Європейський регіональний та український офіси World Health Organization (WHO) протягом багатьох років допомагають системі громадського здоров’я в Україні.

Проводили оцінки роботи, навчання персоналу, на початку пандемії COVID-19 допомагали поставляти обладнання, яке дозволило виявити перші випадки коронавірусу в Україні, а зараз загарбники, спираючись на факти наявності цього обладнання, вже готові звинувачувати Україну в створенні цього вірусу!

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко закликав партнерів, які досконально знають систему біобезпеки та епідемічного нагляду в Україні, виступити з офіційною заявою про відсутність розробок біологічної зброї в Україні і неприпустимості підміни світла науки темрявою пропаганди.

ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно з Міністерством охорони здоров’я України спростовують пропагандистські фейки та інформують про наступне:

На території Волинської області та й України загалом немає «американських лабораторій». Усі лабораторні спроможності, які існують в Україні, підпорядковані єдиній загальній меті — перевірка якості поживних середовищ та діагностичних препаратів для виявлення збудників інфекційних захворювань.

Вивчення циркуляції збудників особливо небезпечних інфекцій, на які вказується у заявах Міноборони РФ, а саме туляремія, лептоспіроз, геморагічні вірусні гарячки, холера тощо - проводиться в Україні вже понад 70 років.

Діагностичний набір культур є безпечними для людей, тварин та об’єктів довкілля. Тобто, якщо на території області висіяли якийсь мікроорганізм, то його порівнюють з цими зразками культур, щоб зрозуміти що це саме за мікроорганізм. Культури зберігаються для порівняння, для постановки діагнозів та перевірки ростових властивостей поживних середовищ та діагностичних препаратів.

Тож гучні неправдиві заяви з боку російських військових можуть свідчити тільки про намір використання агресором проти народу України біологічної зброї або як привід для подальшої ескалації військових дій.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Коли у тебе дві війни. Як онкохворі знаходять прихисток на Волині
Наступна новина «Цієї ночі не стріляли. Прогнози щодо нападу Білорусі не справдилися», - Поліщук
Схожі новини