«Низький рівень»: у Волинській ОДА обговорили виконання регіональних програм

Олександр Савченко

Стан реалізації регіональних програм проаналізували під час засідання колегії облдержадміністрації.

Захід відбувся 20 червня, – повідомляють у прес-службі Волинської ОДА.

До слова, це перше засідання у новому складі. Позаяк основним інструментом здійснення в області державної політики є реалізація регіональних програм, то і вивчали це питання ретельно. Зокрема, як відзначив керівник найвищої виконавчої гілки влади в області, необхідно не просто заслухати статистичну інформацію, а й проаналізувати рівень їх виконання.

Так, з інформації заступника начальника управління – начальника відділу залучення інвестицій та європейської інтеграції управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції обласної державної адміністрації Андрія Ткачука стало відомо, що в області діє 41 програма, для 30-ти з яких передбачається фінансування з обласного бюджету. Натомість бюджетні асигнування з обласної казни на 2018 рік затверджено для 21 програми в сумі 99 млн 609,3 тис. грн.

Обсяг фінансування за передбаченими програмами у 2018-му році складає 6 млрд 900 млн з розподілом цих коштів по різних бюджетах (державному, обласному і місцевому) і, відповідно, інших джерелах фінансування. Бюджетні призначення на ці програми, визначені на 2018 рік – 167 млн 587 тис. грн, де теж є розподіл за основними джерелами. З них левова частка, а саме 59 % – це обласний бюджет.

Далі ж мова йшла про програми, на які у 2018-му році було фінансування, та суму використаних коштів станом на 1 червня 2018 року. Так, фактичне використання становить – 28 млн 162 тис. грн, з яких 94 % – обласний бюджет.

Протягом січня-травня поточного року здійснювалося фінансування 16 програм (76,2% від кількості програм, по яких призначено бюджетні призначення на 2018 рік) на суму 26 млн 512 тис. гривень, що становить 26,6 відсотка до затверджених для них бюджетних призначень на 2018 рік (99 609,3 тис.грн).

Тож аналіз стану реалізації регіональних програм показав низький рівень їх виконання.

Відтак, на питання голови облдержадміністрації Олександра Савченка, чому склалася така ситуація прозвучала інформація, що основна проблема реалізації програм є їх недостатнє фінансування.

«У більшості програм передбачено фінансування з місцевих бюджетів, яке залежить від безпосереднього рішення на місцях. І тільки при наявності такого фінансування можливе подальше фінансування областю цих програм», – зазначив Андрій Ткачук.

Це підтвердив і директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк.

«Умова обласної ради – співфінансування. Тож за умови, якщо району потрібна програма, вони зацікавленні в її реалізації, то вони виділяють кошти, а ми співфінансуємо її на рівні 50 відсотків», – каже він.

Відтак, питання недофінансування із місцевих бюджетів й порушив заступник начальника управління – начальник відділу залучення інвестицій та європейської інтеграції управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції облдержадміністрації Андрій Ткачук, який звернувся до керівників органів місцевої влади з проханням забезпечити необхідне фінансування із місцевих бюджетів для виконання завдань, передбачених програмами. Особливо наголошували на комплексній програмі розвитку агропромислового комплексу, адже область все таки аграрна.

Слід додати, що члени колегії ж в цьому вбачають й інші причини. Зокрема, на думку громадського діяча, експерта Волинського центру розвитку урядування Сергія Григоренка, програми не діють через їх не структурованість та відсутність пріоритетів.

«Я бачу три проблеми, проаналізувавши сьогоднішню доповідь. Перше – низка програм взагалі не діє. Друге – програм забагато, адже якщо подивитись на список програм, то деякі з них можна об’єднати, бо вони дублюються. І третя – програми не структуровані. Тому виходячи з цього – три пропозиції: перша – визначити 5-6 пріоритетів, за кожним із яких закріпити 2-3 програми. І відповідно за кожен пріоритет відповідатиме конкретне управління, яке вестиме цей напрямок і ці програми. А також треба пооб’єднувати ці програми. Тоді їх легше буде розуміти та контролювати», – відзначив Сергій Григоренко.

Оскільки прозвучало ряд критики щодо дублювання заходів у різних програмах, то Андрій Ткачук повідомив, що для реєстрації та обліку програм, управління розвитку, інвестиції та європейської інтеграції облдержадміністрації внесе відповідні зміни в порядок подачі програм, їх підготовки з метою їх аналізу на предмет економічної доцільності та дублювання функцій певними цільовими програмами.

Тож своєю чергою голова облдержадміністрації дав доручення опрацювати пропозиції з усіма членами колегії, аби допрацювати прийняті рішення, щоби згодом їх прийняти.

«Сьогодні ми вже нічого не змінимо. Працюємо вже на наступний рік. Тому бажано було би, щоби усі розуміли, що відбувається з цими програмами», – резюмував Олександр Савченко.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Про що «говорять» луцькі стіни. ФОТО
Наступна новина На Волині Volkswagen збив велосипедиста з Київщини
Схожі новини