Обійти систему ProZorro в Україні стане неможливо

Президент України Петро Порошенко виступає за зниження вартості допорогових закупівель на товари та послуги з 200 тисяч до 50 тисяч гривень. 

Ці та деякі інші зміни незабаром повинні прийняти на законодавчому рівні.

Зміни у Законі України «Про публічні закупи» і деякі інші законодавчі акти України, як наголошує сам Порошенко, повинні зробити систему публічних закупівель ProZorro ефективною та закрити для корупціонерів цілий ряд способів її обійти. 

Як пише на своїй сторінці у Facebook перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, серед змін, які мають прийняти: 

- обов‘язкові допороги від 50 тис грн. 
- можливість виправляти помилки в тендерних пропозиціях протягом 24 годин.
- перероблений механізм оскарження - плата у 1.5% від вартості тендера (аналогічно судовому збору в майнових справах), але яка повертається скаржнику, якщо скарга задоволена Антимонопольний комітет України. Скорочення термінів оскарження, спрощення процедури, оплата через майданчики, заборона відміняти процедуру, пока розглядається скарга тощо
- заборона купувати будь-що у компаній в санкційному списку
- заборона просити дані із публічних джерел та відкритих даних
- запровадження електронних каталогів (схоже на онлайн-магазин для публічних закупівель)

«Це великі кроки для розвитку системи - і ми дуже раді, що Президент очолює процес змін, – коментує Нефьодов. – Зараз 17% бюджету закупівель - це прямі угоди, є області, де 96-99% допорогів неконкурентні. Їх не бачить ринок, їх напряму купують у кума. Законопроект має вирішити цю проблему».

 

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Ковелі відбудеться Чемпіонат України з півмарафону
Наступна новина У селі на Волині люди п'ють отруєну воду. ВІДЕО
Схожі новини