Операція при свідомості: нейрохірург з Луцька видалив пухлину 16-річній дівчині

Днями у Львові 16-річній дівчині зробили складну операцію при свідомості на головному мозку. Оперував пацієнтку лікар з Луцька – Михайло Логва, який раніше працював у Волинській обласній дитячій лікарні, а нині у Львові. 

Про випадок нейрохірург розповів на своїй сторінці у фейсбуці. 

Хоч таку операцію команда лікарів виконувааи не вперше, цей випадок, за словами Михайла Логви, був дуже складний. Лікар розповів, що покази до такого виду втручання – розташування проблемної ділянки в головному мозку (в цьому випадку пухлини з крововиливом) близько до функціонально важливих зон мозку (тих ділянок, які дають нам можливість рухати кінцівками, відчувати, і основне – розмовляти). 

«Наша пацієнтка – 16-річна Діана. Це просто неймовірна дівчина – довговолоса красуня, яка професійно плаває і так само професійно стріляє з пневматичного пістолету. 
Кілька тижнів тому у неї раптово виник епізод затерпання половини тіла, потім поступово епізоди втрати свідомості та часом порушення мови.  На МРТ виявлено пухлину головного мозку з крововиливом в лівій домінуючій (важливішій) півкулі, в якій, власне, окрім центрів, які рухають кінцівками однієї половини тіла, розташований дуже важливий центр мови», – розповів про складність лікар. 

Єдиним варіантом врятувати здатність розмовляти, за словами Михайла Логви, було  провести таке втручання у свідомості.

«Під час операції на головному мозку потрібно розбудити пацієнта. Потрібно не просто розбудити, а ще й знайти центр мови, який у кожного з нас розташований по-своєму, а тоді видалити пухлину за короткий час пробудження (близько години). І після цього знову ввести в наркоз)», – пояснив лікар. 

Хоч пухлина знаходилась всього в кількох міліметрах від центру мови, і лікарі ледве-ледве знайшли безпечну ділянку мозку, через яку вдалось видалити її – результат лікування чудовий. Діана вже через годину після операції вільно розмовляла, звичайно рухала усіма кінцівками, і ні на що не скаржилася. 

«Успіх такої операції полягає в злагодженій роботі кожного з команди. Радію працювати поруч з неймовірними людьми.  Просто на 10-му небі від щастя після виконання такого втручання», – зазначив Михайло Логва. 

В операційній працювали: команда нейрофізіологів: Павлюк Марія, Галій Юліанна, Козачук Олександр, анестезіологічна команда: Роман Мокрий, Христина Синишин, Дмитро Боднарчук, операційні сестри Крат Ірина та Фурманець Люба. Михайло Логва подякував кожному за працю.

П.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За рік війни луцькі волонтери виготовили понад 35 тисяч «Волинських сухпайків».
Наступна новина Волинянка здобула срібло на міжнародних змаганнях в Австралії