Освітяни відстоювали свої бюджети перед депутатами | Волинська обласна рада

Сьогодні в обласній раді почалася серія  бюджетних слухань за участю усіх зацікавлених сторін. "Ми поступово змінюємо підходи до діяльності обласної ради. Це повинні чітко усвідомити у виконавчій гілці влади. Ми не є радою кнопкодавів",  - зауважив на початку засідань перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик.

Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Андрій Турак вважає, що результатом засідань має бути такий проект бюджету, до якого ні у кого не буде претензій. Він і є головним модератором засідань.

Першими слухали інформацію щодо установ, головним розпорядником коштів яких є управління освіти, науки та молоді ОДА.

Начальник управління освіти, науки та молоді ОДА Людмила Плахотна озвучила дані стосовно видаків на освіту з обласного бюджету, які пропонуються у проекті головного кошторису області.

З її слів на освіту планується спрямувати  709 705,4 тис. грн, в тому числі 670 525,6 тис. грн по загальному фонду та 39 179,8 тис. грн по спеціальному фонду (з них 5 000,0 тис. грн – кошти, що передаються із загального фонду до бюджету розвитку спеціального фонду). При цьому, в загальному обсязі видатків на 2018 рік по вказаному вище головному розпоряднику коштів враховано різні джерела фінансування, а саме: 190 580,6 тис. грн – освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, 203 697,1 тис. грн – додаткової дотації з державного бюджету обласному бюджету на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, 281 247,9 тис. грн – обласний бюджет. До слова з обласної казни планується виділити освіті на 27% коштів більше. Захищені видатки освіти збільшуються в цьому році на 29% у зв'язку з підвищенням зарплат,  збільшенням стипендіального фонду  та тарифів на енергоносії.

Фонд оплати праці з нарахуваннями працівників галузі „Освіта” на 2017 рік обрахований в загальному обсязі 486 985,6 тис. грн, що на 19,8 відсотка більше у порівнянні з 2017 роком (у співставних умовах). В межах зазначеного ресурсу заплановано посадові оклади з обов’язковими надбавками та доплатами, щорічна винагорода, матеріальна допомога на оздоровлення педагогічних працівників та інше. Розрахунок видатків на оплату праці проведено із урахуванням розміру мінімальної заробітної плати 3 723 грн та посадового окладу працівника І-го тарифного розряду – 1 762 гривень.
Для забезпечення в навчальних закладах одно- та багаторазового харчування вихованців (учнів, студентів) по загальному фонду обласного бюджету плануються видатки в загальній сумі 39 773,3 тис. грн, що на 22,7 % більше ніж у 2017 році (в співставних умовах).
Видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв плануються в загальній сумі 53 697,2 тис. грн, що на 24,6 відсотка більше ніж у 2017 році (у співставних умовах). Розрахунок проводився виходячи із фактичного споживання у 2017 році, діючих на момент формування бюджету цін та тарифів та із застосуванням коригуючих коефіцієнтів.


 Людмила Плахотна також повідомила, як передбачено в проекті бюджету  фінансування в розрізі регіональних Програм, які виконує управління. На Регіональну комплексну програму розвитку освіти Волинської області на 2018-2022 роки 1,5 млн із 5 млн запланованих; на «Молодь Волині» на 2016-2020 роки - 280 тис. з 842 тис. запланованих; повністю пропонується профінансувати програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки та оздоровлення та відпочинку дітей на 2016–2020 роки.

У депутатів виникло ряд питань та прозицій до начальника профільного управління. Зокрема, Святослав Кравчук закцентував увагу на проблемі пожежної безпеки освітянських гуртожиттків. Він вважає, що обласний бюджет повинен профінансувати всі видатки і забезпечити гуртожитки обладнанням пожнжної сигналізації.

Віталій Кварцяний вважає, що потрібно покращити ситуацію із забезпеченнм шкіл спортивним інвентарем, а не фінасувати ці видатки по залишковому принципу.

Депутат   Михайло Імберовський зупинився на темі забезпечення шкільними автобусами.


Людмила Плахотна  розповіла, що  було розроблено спеціальну карту, де зазначено дороги, якими курсують шкільні автобуси.З її слів, цього року на потреби волинських шкіл придбали 15 автобусів.
 Потому депутати заслухали усіх керівників установ, які фінансуються з обласного бюджету.  Прискіпливо аналізувався кожен окремий бюджет. Обранців громади цікавили штатні розписи,  річні видатки на одну дитину, ціна енергоносіїв, заходи з енргозбереження та пропозиції щодо економного використання бюджетних коштів.

В ході слухань виникали пропозиції про об'єднання окремих закладів.

Чи не найбільше незручних питань звучало до керівника комунальної установи «Відділ соціального розвитку закладів та установ освіти і науки» Володимира Сірука. Радник голови обласної ради, який керує тимчасовою контрольною комісією обласної ради з питань проведення перевірки діяльності підприємств, установ та організацій, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області Вячеслав Рубльов вважає, що ця структура виконує повноваження управління освіти ОДА і, відповідно, повинна фінансуватися з державного бюджету.

Частина депутатів поділяють його думку. іншу позицію має Святослав Кравчук.

Пообіді слухання продовжилися за участю керівників закладів профтехосвіти.

Вячеслав Рубльов закцентував увагу керівників на майнових питаннях.  Попри те, що заклади профтехосвіти фінасуються з обласного бюджету, їхні майнові комплекси належать до державної власності. Наразі триває процес виготовлення прав власності, але не всі заклади активно взялися до справи. "Якщо ви хочете, щоб ми йшли вам на зустріч, робіть й свої кроки в плані передачі майнових комплексів до обласної комунальної власності", -- зауважив пан Рубльов.

Михайло Імберовський вважає, що доцільно й змінити й політику надання ліцензій на підготовку професій. На думку депутата такі ліцензії потрібно видавати в області, але для цього потрібно змінити законодавство. Він пропонує підготувати на сесію відповідний проект звернення.

У підсумку голова бюджетної комісії Андрій Турак подякував усім керівникам освітянських закладів, які прийшли на слухання.

"Ми почерпнули для себе чимало важливої інформації . По захищених статтях у нас не викає питань та претензій. Інша справа з капітальними видатками. Коштів не вистачає. Ми пробували шукати компроміс з керівниками закладів. Вони пояснили свою ситуацію і ми їм підказували, де може бути резерв. У закладах з аналогічної специфікою на одного учня виділяється різна сума: в одному 100 тис. грн, в іншому -- 80 тис. грн, або й 50 тис. грн", - коментує підсумок першого дня слухань голова бюджетної комісії.

Член профільної комісії обласної ради Михайло Скопюк вважає, що бюджетні слухання - позитивна практика. "Це дисциплінує кервників бюджетних установ і змушує їх аналізувати свої бюджети. Ми побачили, що є чимало резервів для економії коштів. В нас немає питань до обсягів заробітної плати, але є чимало питань до використання енергоносіїв. Приємно вражають досягнення закладів профтехосвіти. Вони не лише витрачають, а й заробляють кошти. Вони мають можливості вдосконалювати свою матеріальну базу за рахунок позабюджетних коштів. Але в оперативному порядку потрібно вирішувати право власності на майно цих закладів", -- вважає Михайло Скопюк.

"Я щиро дякую депутатм з терпіння, розуміння і в значній частині я сьогоднішнім днем задоволена. Всі ті пропозиції, які ми зібради із закладів та опрацювали з департаментом фінансів і включили до проекту бюджету піфдтримані в частині захищених статей. Ми уважно вислухали і всі зауваження, в тому числі й до самої мережі закладів. Ми розуміємо, що дещо має мінятися. Такі зустрічі повинні відбуватися частіше. Кожен з керівників побачив, що його котролюють, бачать і він не зовсім вже й такий незалежний, і що є на кого рівнятися. Сьогодні всі говорили про себе та почули один про одного. Це - важливо", -- саказала у підсумку начальник управління освіти, науки та молоді ОДА Людмила Плахотна.
Відео з коментарями

Читати далі


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У центрі Луцька зіштовхнулися легковик і тролейбус
Наступна новина У Луцьку залізобетонна електроопора може впасти через аварійний стан