Переваги та недоліки 4K-телевізорів з типом матриці OLED

Фото ілюстративне

Якщо ви вирішили купити телевізор 4к, то маєте детально вивчити характеристики, які впливають на якість зображення.

Крім роздільної здатності і кількості пікселів матриці характеристик є дуже багато. Тому і вибір підходящої моделі повинен тривати не 10 хвилин, а значно більше.

З самого початку вам потрібно буде вибирати тип телевізора між двома варіантами: LED і OLED. Також в магазинах ви зустрінете моделі NanoCell і QLED, але по суті це вдосконалені LED-телевізори. Про них ми розкажемо трохи далі, а зараз поговоримо про найдорожчу та одну з найкращих за багатьма параметрами технологію — OLED.

Суть, переваги технології

Абревіатура OLED розшифровується як Organic Light Emitting Diode, що в перекладі означає «органічний світлодіод».

На відміну від LED-панелей, тут немає додаткової підсвітки. Кожен органічний піксель випромінює світло самостійно, завдяки чому OLED-телевізори перевершують своїх дешевших конкурентів практично у всьому.
Перелік переваг пристроїв з даною технологією включає наступне:

  • Товщина. Оскільки для підсвітки не потрібен додатковий простір, то такі телевізори значно тонші. Матриця може мати товщину всього кілька міліметрів.
  • Висока контрастність. В телевізорах з 4K зображення формують більш ніж 8 мільйонів пікселів. І кожен з них сам набуває необхідного тону в потрібний момент, завдяки чому картинка, яку ми бачимо, має неймовірно високу контрастність та чіткість.
  • Рівність кольорів. Наприклад, у деяких LED-телевізорів можуть з’являтися засвіти. Тобто, від білої ділянки світло частково розсіюється і на темну, створюючи таким чином своєрідний ореол. Головна причина цього — стороння підсвітка та не дуже ефективна фільтрація. В OLED-панелях такого навіть теоретично бути не може.
  • Насиченість кольорів. Ця характеристика, звичайно ж, є перевагою, але так її сприймають далеко не всі. Деякі люди просто не люблять дуже яскраві кольори, а віддають перевагу більш реалістичним тонам.
  • Яскравість. Даний параметр впливає на комфорт при перегляді телевізора в сонячний світлий день. В OLED-моделей показник значно вищий, ніж в LED.

Також варто відмітити, що телевізори цього типу демонструють глибокий чорний колір, а кути огляду досягають 180 градусів.

На жаль, без мінусів не обійшлося. Та радує те, що їх небагато:

  • Висока ціна. Дані телевізори є представниками преміум-класу, тому вартують вони значно дорожче, ніж звичайні LED-пристрої.
  • Вигоряння матриці. Якщо протягом довгого періоду часу телевізор буде показувати статичную картинку, то пікселі можуть вигоріти. В такому випадку ви екрані залишиться зображення, яке буде нагадувати вам відбиток від тієї картинки. Звичайно ж, якщо виконувати рекомендації виробників, то цього можна уникнути. Але хто ж захоче витрачати такі великі гроші, щоб потім переживати та труситися за той телевізор.

В зв’язку з цими недоліками більшість людей ніколи не придбають такий телевізор. Та тим, хто все ж шукає варіант з хорошим зображенням, за середньою ціною і без ризику вигорання матриці, варто звернути увагу на LED-моделі з додатковими квантовими фільтрами.

Це NanoCell від компанії LG, QLED від Samsung і Triluminos від Sony. Ці технології відрізняються за назвами, але суть їх приблизно однакова. За якістю зображення вони значно кращі в порівнянні з LED, але ще не дотягують до OLED.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Центральний парк усю ніч оброблятимуть від кліщів. Лучан просять не йти туди
Наступна новина Нова акція на 2-спальні квартири в ЖК “Амстердам”. ПЛАНУВАННЯ
Схожі новини