По європейських річках будуть плавати безпілотні вантажні електросудна

П’ять таких суден за рік дозволять замінити 23 тисячі рейсів звичайних дизельних суховантажів.

Голландська компанія Port Liner розробила і збирається запустити у виробництво безпілотний електрохід-контейнеровоз. Перше самокероване річкове судно буде спущено на воду вже в серпні цього року, повідомляє Tecnoblog з посиланням на ресурс Clean Technica.

За словами гендиректора Port Liner Тона ван Меегена, до кінця року вже п'ять безпілотних електроходів вийдуть на лінію між терміналом De Kempen на півдні Нідерландів і Антверпеном. Це дозволить відмовитися від 23 тисяч рейсів звичайних дизельних вантажівок за рік.

Корпус нових автономних судів спеціально розроблений таким чином, щоб електрохід міг проходити під будь-якими, навіть найнижчими мостами в Нідерландах і Бельгії. На борт таке судно може прийняти 280 стандартних контейнерів.

Важливо те, що блок батарей електроходу розташовується у власному контейнері. Це означає, що судну не треба витрачати час на підзарядку акумуляторів: вичерпана батарея просто вивантажується на берег, де і заряджається, а електрохід отримує нову і рухається далі.

Крім того, така схема дозволяє переробити під електрохід вже працюючі річкові судна.

Зарядкою акумуляторів буде займатися компанія Eneco, яка займається виключно «зеленою» генерацією електроенергії – за допомогою вітропарків і сонячних електростанцій.

Зараз на європейських річках працює близько 7,3 тисяч різних вантажних суден, з них 5 тисяч належать бельгійським і голландським компаніям. За словами Port Liner, компанія могла б випускати або переробляти до 500 суден на рік, тож протягом 15 років всі дизельні судна вдасться замінені на електроходи.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Науковці визначили найбільш депресивний день 2018-го
Наступна новина Ілон Маск побував на секс-вечірці, але нічого навіть не запідозрив
Схожі новини