Покликаний повернути свідомість українців: військовий з Волині анонсував новий роман

Волинський письменник і військовий Богдан Пташник стверджує, що неподалік Луцька існував перший український університет. На початку XVII століття в селі Кисилин, розташованому за 40 км від Луцька, почала працювати Кисилинська наукова академія. Вона пропонувала курси з геометрії, астрономії, філософії та риторики. Дата заснування ставить Кисилинську академію в один ряд із першими в Європі вищими школами – Празьким, Краківським і Вільнюським університетами.

Про це Богдан Пташник пише на сторінках нового пригодницько-історичного роману «Юрій Хмельницький. Чуднівська битва». Його вихід у світ заплановано наприкінці серпня, повідомляють Волинські новини.

Один із персонажів книги – випускник Кисилинської академії, схиблений на науці маестро Нечипоренко. Він – неперевершений козацький артилерист. Інший персонаж – козацький полковник, фундатор Кисилинської наукової академії Юрій Немирич, який був реальною особистістю і блискучим мислителем тогочасної Європи.

«Ми зовсім не хочемо знати і пишатись своєю історією. А варто було б, бо є чим», – анонсував книгу Богдан Пташник.

У передмові роману волинський письменник звинуватив Миколу Гоголя і Пантелеймона Куліша у «свідомому чи мимовільному» зросійщенні українців.

«Перший у кількох своїх творах романтизував образ тупого алкоголіка в подертих шароварах, який тільки й думає, як напитися, і чекає на прихід московського царя. Другий ще більше посилив цей ефект. У його виконанні зберігся ідіот в шароварах, але тепер вже з добрим серцем. Україна постає як відстала територія, населена якимись індіанцями. Голими і з пір’ям», – зазначив Богдан Пташник.

Пантелеймон Куліш, на думку письменника, у своїх творах, написаних здебільшого російською, показує українців «трішки не таких росіян, що трішки відрізняються мовою і звичаями». Вся сформована історія України часів Російської імперії і СРСР, за словами Пташника, тільки й робила, що «науково обґрунтовувала» образ козака і України, які вигадали Гоголь і Куліш.

Ключовий герой роману – Юрій Хмельницький. За твердженням автора, пропагандисти штучно показали його недорікуватим епілептиком. Насправді це був талановитий полководець, який громив московські війська.

«Все! Відтоді історія протікає лише в цьому руслі! Підручники, дослідження, історичні праці, фільми... А в голові картинка. Голопузе, в подертих шароварах непорозуміння. Іванушка-дурачок з оселедцем...» – каже письменник.

Роман Богдана Пташника покликаний повернути свідомість українців. Зараз книга перебуває у видавництві, її готують до друкування. На вихід роману варто очікувати до кінця серпня. Про остаточну дату та місця презентації автор повідомить додатково у соцмережі Фейсбук.

Нагадаємо, в березні у Луцьку відбулася презентація роману військового Богдана Пташника «Воскресіння Атлантів». Книга показує життя після ядерної війни.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вижив у пеклі війни, а загинув на мирній території: спомин про захисника з Волині Михайла Ковальчука
Наступна новина З кожною ротацією ми бачимо, як у прифронтові села потрохи повертається життя, – сапер з Волині