Правляча партія перемагає на виборах в Угорщині, чого чекати Україні

Правляча партія Угорщини «Фідес» в майбутньому парламенті буде мати більшість, що дозволить їй зайняти ключові місця в усіх міністерствах, а не формувати коаліцію з дургими політичних ськими силами.

ісля підрахування майже 99% голосів, які було віддано в неділю під час парламентських виборів, Національне виборче бюро поінформувало, що партія Віктора Орбана матиме 133 мандати на 199 депутатів. Опозиційна партія Йоббік отримала 26 мандатів. До парламенту увійде Соціалістична партія та Демократична коаліція, які отримали відповідно 20 і 9 мандатів, пише Польске радіо.

Інше політичне угруповання, котре буде представлене в паламенті – Політика може бути іншою – представлятимуть 8 депутатів.

Чого чекати Україні від нового терміну Орбана

Результати парламентських виборів в Угорщині були прогнозовані, заявила в ефірі Радіо НВ президент Міжнародного центру Балтійсько-Чорноморських досліджень Ірина Верещук. Після перемоги Орбан може провадити жорсткішу політику щодо України, вважає експерт. Втім, на її думку, контролюючи більшість у парламенті, Орбан може змінити міністра закордонних справ Угорщини - Петера Сіярто, який неодноразово жорстко висловлювався щодо України. Зокрема, на адресу мовного закону та співпраці України з НАТО.

"У даному випадку Україні дійсно не варто сподіватися на більш позитивні зрушення щодо нашої політики добросусідства з Угорщиною. Звичайно, що дана риторика буде продовжуватися і у діях, і у висловлюваннях Орбана, - констатує Верещук. - Посада міністра закордонних справ належить до коаліції, а не до правлячої партії. Тепер все буде віддано на відкуп партії Фідес, яка зможе зорганізуватися і залишити ту риторику, яку вона вважає за потрібне. Ані опозиція, яка є надто розпорошена, ані Йоббік, ані інші не зможуть надто впливати на політику правлячої партії, що, звичайно, не може не непокоїти Україну".

Передвиборча кампанія партії Орбана скористалася ксенофобськими настроями, зазначила Верещук. За її словами, демократичні суспільства потрапляють під вплив пропаганди. З перемогою Орбана, якого активно підтримували, зокрема, польські політики, Угорщина і Польща можуть посилити антибрюссельську риторику. Це може стати передумовою для формування антибрюссельської коаліції у Східній Європі, вважає Верещук.

З іншого боку, результати виборів принципово не вплинуть на відносини України та Угорщини, а отже перебільшувати напругу між двома країнами не варто. Таку думку висловив професор, директор Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції Ужгородського університету Ігор Тодоров.

За його словами, для України перемога партії Віктора Орбана - це більш оптимальний результат, аніж якби переміг його найближчий конкурент, ультраправа партія Йоббік. Українські угорці, хоч і у невеликій кількості, також переважно голосували за Фідес, підкреслив Тодоров.

"Українські громадяни, які реально мають громадянство Угорщини, вони голосували на цих виборах, але відстежувати, скільки саме – неможливо, бо голосування було не в генеральному консульстві в Ужгороді або в консульстві в Береговому, а в основному по пошті. Оцінки такі, що не так вже й багато закарпатців-угорців, які голосували на цих виборах, - каже Тодоров. - Угорці не жаліють грошей на розвиток інфраструктури в тому ж Берегівському районі, в Мукачевському районі, на будівництво доріг".

Фото: Віктор Орбан

Джерело: НВ


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Київстар» обмежив швидкість інтернету
Наступна новина Про що говорив Марк Цукерберг під час першого виступу перед Конгресом
Схожі новини