Правоохоронці проігнорували засідання, де вивчали законність виділення землі на Маневиччині

 

Сьогодні відбулося спільне засідання постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального використання природних та з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією. Розглядалося питання «Про ситуацію довкола виділення земельних ділянок у Маневицькому районі». Таким чином депутати відреагували на інформацію, викладену в сюжетах ТРК "Аверс" (https://www.youtube.com/watch?v=LbX8pvYvHxk, https://www.youtube.com/watch?v=exw6LLlzcKI).


Попередньо працівники виконавчого апарату обласної ради спрямували запрошення до участі в засіданні  керівникам територіальних органів міністерств, центральних органів виконавчої влади, структурних підрозділів обласної державної адміністрації та прокуратури області. Втім, з правоохоронних органів, на це запрошення відгукнувся лише представник головного управління СБУ у Волинській області. Він заявив, що розслідувати факти, викладені в телесюжетах "Аверсу" -- не в компетенції СБУ.

Жодного працівника управління держгеокадастру на засіданні не було. Виконавчу гілку влади одиноко представляв очільник Маневицької РДА Андрій Линдюк. Його безпосередній керівник, голова ОДА і, водночас, член депутатської комісії з питань екології, депутат облради  Володимир Гунчик також не знайшов часу, аби взяти участь у засіданні.

Між тим, Андрій Линдюк взявся коментувати ситуацію щодо виділення земель, де викопана водойма, яку показали телевізійники. Чиновник запевнив, що питання по цій землі вирішувалися упродовж 2008-2009 років. По  факту незаконного створення ставу відкрито кримінальну справу.  

Пан Линдюк знає й про  організоване синхронне  виділення ділянок площею по 2 гектари  соціально незахищеним громадянам.  "Держгеокадастр скористався прогалиною в законі і тим, що кожен громадянин має право на отримання ділянки", -- розводить руками  голова РДА та переконує, що повідомив про це голові ОДА та  в прокуратуру. У 2017 році на ділянки був накладений арешт.

Потому  пан  Линдюк заявив, що в день, коли у день коли документи на ділянки оформлювали в нотаріуса, у Маневичах був присутній один з депутатів облради. Члени комісій поцікавилися, хто ж саме з їхніх колег, відвідав Маневиччину та спостерігав за процесом, який може містити ознаки незаконних оборудок. "Анатолій Вітів", -- прозвучало у відповідь від голови РДА. Реакція самого пана Вітіва не забарилася. Він  закликав правоохоронців   відкрити кримінальну справу за фактом, який озвучив  Андрій Линдюк. "Я розумію, що вам постійно не подобається, що я говорю і як реагую на вашу діяльність, - звернувся до пана Линдюка Анатолій Вітів. -- Те, що відбувається з землею на Маневиччині -- сплановані дії і кримінал. Обласна рада не допустить грабунку громади. Ми нікому не дозволимо  красти бурштин".

"В той час, коли обласна рада створює умови, аби громада могла заробити на видобуванні корисних копалин, виконавча влада вставляє палки в колеса,затягується процес з виділенням земель  та дозволами. Блокується робота підприємства, яке є комуналльним і мало б наповнювати бюджет", - зауважив заступник голови облради Роман Карпюк.

 

Директор КП "Волиньприродресурс", голова екологічної комісії  Василь Столяр зазначив,   що ділянки, про які йдеться у сюжетах "Аверсу",  розташовані на землях, на які   КП "Волиньприродресурс" отимав ліцензії.  "Крім комунального підприємства, там ніхто не повинен нічого видобувати.  Поліція жодного разу не зверталася до КП "Волиньприродресурс", щоб з’ясувати, чи виявлені нелегальні копанки у різних районах області розташовані на землях підприємства. Фактично ми маємо справу з розкраданням природних ресурсів", -- заявив  Василь Столяр.  

Депутат Юрій Ройко нагадав про події минулого року, коли робоча група зі складу депутатів облради виїздила на Маневиччину, аби оглянути землі, де претендує працювати КП "Волиньприродресурс".  Тоді працювати депутатам заважали співробітники лісової охорони  Маневицького лісгоспу  і, зі слів пана Столяра, у цьому лісівникам сприяли правоохоронні органи.

"Ніхто не хоче сказати вам правду, скільки викопано бурштину. Ми знайшли свіжу копанку. Поруч стоїть лісова охорона. За попередніми підрахунками збитки становлять 12 млн доларів", -- заявив депутат, звітуючи перед колегами на одній із сесій облради. Він також вкотре наголосив, що Волинь могла би не бути дотаційною областю, якби з використанням надр був наведений лад. "Я дуже розчарований діями правоохоронців на Маневиччині, -- зазначив голова облради Ігор Палиця. --  Те, що відбувається з бурштином в Україні -- дикість . Вважаю, що ті посадовці, які заважають правильній роботі "КП "Волиньприродресурс" мають бути відсторонені від роботи".

   Голова ОДА Володимир Гунчик закликав правоохоронців дати адекватну оцінку всій інформації, яка звучала   в сесійному залі щодо ситуації з бурштином. Однак, далі справа з місця не зрушилася.

На сьогоднішньому засіданні комісії Юрій Ройко застеріг колег, аби минулорічна ситуація із реакцією правооронців не повторилася. 

Обидві комісії спрямували звернення до ГУ Національної поліції у волинській області та до прокуратури з вимогою  провести  розслідування щодо інформації, яка викладена у сюжетах "Аверсу". Ситуацію також обговорять на сесії облради.

Читати далі


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині шукають власника загубленої вівчарки. ФОТО
Наступна новина У центрі Луцька зіштовхнулися легковик і тролейбус