Проблема з автівками «на бляхах» надумана, - луцький атовець Микола Кравчук

Автомобілів на іноземній реєстрації більшає на українських дорогах. Власників машин «на бляхах» не зупиняють ні ймовірні зміни у законодавстві, ні залякування, бо на першому місці все ж лишається економія та комфорт.

Як воно – бути власником автівки з іноземними номерами, «Перший» допитувався у одного з них. Лучанин Микола Кравчук кілька місяців тому пригнав з Литви 307-е «Пежо», яке придбав там за 1400 доларів. Каже, що жодних проблем на митниці чи з оформленням документів у нього не виникло.

«Я «загнав» машину спочатку транзитом, а через три місяці оформив авто на рік перебування в Україні», – почав свою розповідь Микола.

- Що спонукало придбати авто на «бляхах»?

- Коли я повернувся з АТО, у мене була проблема із опорно-руховим апаратом, мені потрібна була машина з автоматичною коробкою, зручна. Знайшов підходящу Cherry. Грошей на машину я не мав, довелося допозичати півтори тисячі доларів. Тільки от позичив я при курсі долара 12 гривень, а віддавати змушений був по 30. Вийшло, що машина, яку я придбав за 4,5 тисячі доларів, реально обійшлася мені в 6 тисяч «баксів».

Я сів якось і порахував, що мені вигідніше буде продати цей автомобіль і купити інший, на іноземних номерах. У підсумку, я продав своє авто за 4 тисячі доларів, придбав «Пежо» з Литви. Воно обійшлося мені разом із документами, страховкою та дорогою у майже дві тисячі доларів. До всього ж я відпочив з дружиною на ті гроші, що лишилися, та ще й придбав земельну ділянку… У кінці липня 2018 року мені потрібно буде знову заплатити 300 доларів і можна їздити ще рік.

- З поліцією проблем не виникає?

- Ні. Мій автомобіль технічно справний, застрахований в Україні, раз на три місяці я поновлюю страхування у Литві, але для цього мені не обов’язково гнати машину кожного разу за кордон.

- Багато мови ведеться про те, щоб заборонити в’їзд таких автівок на територію України. Ходять чутки про те, що власники цих авто можуть взагалі залишитися без транспорту. Не боїшся?

- Я не боюся. Як в мене можуть її забрати? Навіть якщо і змінять законодавство, я завжди зможу здати цей автомобіль на шрот або ж перегнати назад у Литву чи Польщу і продати там. Багато мови ведеться навколо того, щоб машини відповідали стандартам Євро-5. Пробачте, але в Україні навіть новенькі машини з салону не відповідають цим стандартам. Про що мова? Яка екологія, коли ми не можемо навчитися сортувати сміття… Ще одне. У Європі автівка Євро-5 коштує від 5 тисяч доларів, з розмитненням – обійдеться в 7-8 тисяч доларів. Більшість українців не мають таких грошей і я не розумію, чому влада так не хоче піти назустріч людям. Чому не зробити розмитнення дешевим, щоб за якихось 500 євро можна було владнати усі нюанси.

- Але, ввозячи автомобіль на іноземній реєстрації в Україну, новоспечений власник не сплачує податки…

- А той, хто купує машину з українськими номерами, можна подумати щось сплачує?! Кому у такому разі платяться податки? Нікому. Усе це є надуманою проблемою. У нашій країні, я б сказав, більшість проблем надумані. У мене вдома немає телевізора, ми з дружиною давно відмовилися від цієї «скриньки мерця», а от моя мама відстежує телевізійні новини і періодично в паніці телефонує мені, мовляв, бачила сюжет про машини з єврономерами, чула, що скоро їх забиратимуть і палитимуть…

А таких людей, як моя мама, на жаль, майже ціла країна! Якщо у Європі на таких автомобілях вільно пересуваються, то чому ними не можна їздити в Україні? Сподіваюсь, що найближчим часом, відповідь на це питання у наших високопосадовців таки з’явиться. Але мовчати однозначно не треба, бо лише разом, гуртом, можна добитися від влади прислухатися до того, що потрібно народу.

Переймалася долею автомобілів «на бляхах» Ірина Костюк


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Погодинна програма Фестивалю пива і м'яса в Луцькому замку
Наступна новина Підвищення мінімальної зарплати: порахували, як зростуть ціни в Україні
Схожі новини