Простір для стартапів та новий корпус. Які зміни чекають на луцький політех

Луцький національний технічний університет планує масштабну реконструкцію двох будівель: колишнього кафе «Меридіан», а також корпусу Б, який давно не використовується для навчання через дірявий дах та надбудову третього поверху всупереч нормам.

Про це йшлося у четвер, 10 лютого, під час Дня депутата Волинської обласної ради.

Було кафе «Меридіан» – стане Smart Volyn Hub

У Луцьку на вулиці Даньшина, 10 – велика занедбана будівля. Раніше тут працювало кафе «Меридіан», проте близько 20 років приміщення стоїть пусткою. За цей час воно сильно зруйнувалося, але в ЛНТУ на будівлю – амбітні плани.

Ідея облаштувати тут Smart Volyn Hub стала одним з переможців конкурсу секторальної підтримки. Завдяки цьому виш отримає 12 мільйонів гривень. Загальна ж вартість будівельних робіт – 53 мільйони гривень.

Тут планують розмістити великий актовий зал (ним, зокрема, зможуть користуватися навколишні школи), майстерні дизайну, робототехніки, бізнесу, коворкінги, кібер-ІТ-зони.

«Це повинно бути місце, де вся прогресивна молодь (не лише наші студенти) матиме змогу спілкуватись, бо без цього інновації не народжуються, обговорювати стартапи і реалізувати їх», - каже ректорка Ірина Вахович.

Наразі оголошений тендер на будівництво. Оглянути приміщення покликали депутатів обласної ради, адже масштабний проєкт потребуватиме фінансування й з обласного бюджету.

Цього року планують розпочати будівельні роботи, а наступного – приступити до облаштування хабу.

Старий занедбаний корпус отримає нове життя

Масштабної реконструкції потребує також корпус Б Луцького політеху. Свого часу тут з порушеннями будівельних норм звели третій поверх, який так і не здали в експлуатацію. Тож це приміщення 15 років повною мірою не використовується, - каже ректорка Ірина Вахович.

Проєкт передбачає знесення та заміну конструкцій третього поверху, перекриття даху, а також загальне оновлення будівлі. Реконструювати приміщення хочуть з дотриманням норм інклюзії, зокрема тут облаштують ліфт.

В майбутньому у корпусі Б планують відкрити креативний хаб «Art Tech».

«Він повинен об’єднати майбутніх архітекторів, дизайнерів, а також студентів технічних спеціальностей», - каже проректорка Надія Ковальчук.

Як і з «Меридіаном», у цьому корпусі хочуть відкрити студентські студії, аби молоді люди проводили час у навчальному закладі й поза парами.

Прогнозована вартість робіт – 22 мільйони гривень. Більшу частину з них сподіваються отримати з Державного фонду регіонального розвитку і вже цього року розпочати реконструкцію.

Зміни, що вже відбулися

Також депутати побували у спорткомплексі університету, який нещодавно відкрили після реконструкції. Окрім басейну у ньому є спортивний та тренажерний зали, зал для боротьби.

Реконструкція коштувала 22 мільйони і це дуже мало, - каже ректорка. Схожі проєкти, за її словами, можуть вартувати більше 40 мільйонів гривень.

Тому й не вистачило 3 мільйонів гривень на вентиляцію – ці гроші наразі шукають.

Сам же басейн повинен запрацювати у тестовому режимі наступного тижня, коли студенти перейдуть з дистанційного на очне навчання. Абонементи для інших лучан планують почати продавати орієнтовно за місяць.

Університетський стадіон розширили, проте завершити вуличні роботи хочуть, коли потепліє.

Окрім цього, депутатам показали відремонтовані аудиторії і коридори в головному корпусі вишу.

«ЛНТУ вже отримав підтримку з обласного бюджету – близько двох мільйонів гривень на реконструкцію спорткомплексу в рамках співфінансування. Було багато запитань, чому обласний бюджет фінансує державні вузи, які утримуються з державного бюджету.

Власне, цей захід для того, щоб депутати побачили, які зміни вже відбулися, в тому числі завдяки грошам з обласного бюджету, та що ще потрібно зробити. Оновлені навчальні заклади однозначно підіймають рейтинг області. В подальшому думаю, буде більше студентів з інших регіонів. Гарний викладацький склад, аудиторії, навчальна база дадуть всі можливості для цього. Ще багато роботи, але університет вже помітно змінився», - розповів голова обласної ради Григорій Недопад.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Хлопця, який збив людей біля Там-Таму, взяли під варту
Наступна новина 51 пацієнт у важкому стані, 6 – у критичному. Ситуація у ковідному шпиталі в Боголюбах
Схожі новини