Рада провалила важливий для ОТГ законопроект

Депутати Верховної Ради так і не змогли прийняти законопроект «Про службу в органах місцевого самоврядування», який вкрай необхідний для розвитку місцевих громад.

Цей законопроект у Верховній Раді був прийнятий у другому читанні ще торік на початку лютого, а в дію мав вступити з 1 травня 2017-го. Зауважимо, що він відповає законодавству про державну службу, зокрема щодо визначення категорій та рангів посадовців місцевого самоврядування, оплати праці, а також вступу громадян України на службу в органи місцевого самоврядування, її проходження та припинення.

Втім, Президент України Петро Порошенко наклав на нього вето та відправив на доопрацювання.

Повторний розгляд після важкого доопрацювання Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (нова редакція), №2489 відбувся 3 квітня. Але, на жаль, голосування було невдалим.

Річ у тім, що з одним зауваженням Глави держави щодо оплати праці ВРУ погодилася, а от щодо іншого – запровадження конкурсного відбору на посади заступників міських, селищних та сільських голів – знайти порозуміння парламентарі так і не змогли.

– Без сумніву, з таким підходом до формування команд голів громад, парламентарям дійти єдності в голосуванні буде проблематично. Свідчення цього те, що Верховна Рада вкотре не змогла ухвалити один із децентралізаційних законопроектів №2489 «Про службу в органах місцевого самоврядування». Вже понад рік відколи його прийняли, а народні депутати неспроможні знайти варіант врахування одного зауваження Президента, бо воно не відповідає статусу виборних посад. Відтак, довгоочікуваний ОТГ Закон, що встановлює сучасні правові та організаційні засади муніципальної служби як професійної та політично неупередженої діяльності на користь територіальних громад, так і ухвалено, – каже Валентин Малиновський, консультант з правових питань АМУ, який працює на Волині в межах проекту ПУЛЬС.

Він також наголосив, що «таке гальмування законодавчого процесу вкрай негативно впливає на залучення фахових спеціалістів для роботи в ОТГ, що, загалом, стримує розвиток цих громад».

До речі, Асоціація міст України (АМУ) брала активну участь у розробці та доопрацюванні цього законопроекту і вважає його прийняття вкрай важливим для подальших кроків із децентралізації та реформи місцевого самоврядування. Адже Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» забезпечить створення реальних умов для формування професійного сталого складу працівників органів місцевого самоврядування з належними умовами оплати праці, інституційну та кадрову спроможність для подальшого розвитку.

Фото ілюстративне

Джерело: Mignews


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Пенсійний вік не підвищуватимуть ще 10 років - Мінсоцполітики
Наступна новина Маск взяв виробництво Tesla під особистий контроль
Схожі новини