Реінкарнація «Самопомочі», «диверсант» Гунчик: репортаж з сесії Волинської облради

Час проведення чергової шістнадцятої сесії Волинської облради кілька раз переносився. Коли ж депутати таки вирішили зібратися, то провели пленарне засідання швидко, оперативно і без перерви на обід. Вранці 23 листопада у Волинській обласній раді і під її стінами не було великої кількості обурених громадян. Хоча це вже стало традицією у роботі обранців волинської громади за останні роки. Та й емоційний запал депутатів і голови обласної ради цього разу перебував не на найвищому рівні. Можливо, така психологічна атмосфера дозволила уникнути тривалого обговорення питань порядку денного. Хоча, без деяких гострих кутів не обійшлося.

Прощання з депутатом і реінкарнація «Самопомочі»

На початку сесійного засідання голова Волинської облради повідомив про утворення нової фракції «Самопомочі».

До новоствореної фракції увійшли депутати: Борис Бабійчук, Костянтин Зінкевич, Володимир Кметь та Олексій Панасюк. Керує фракцією віднині "Самопоміч" Борис Бабійчук. Натомість колишній голова фракції «Самопоміч» Михайло Імберовський опинився поза бортом. Однак, він залишився членом партії «Самопоміч». Є припущення, що такі політичні комбінації пов’язані з тим, що Михайло Імберовський змінив свої політичні уподобання і в конфігурації нинішньої обласної ради став більш прихильним до голови облради Ігоря Палиці.

На фото: Михайло Імберовський

Забігаючи наперед, у складі обласної ради відбулися й інші трансформації. Але на цей раз пов’язані не з політичною міграцією. Справа в тому, що депутат облради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Олег Кух виграв вибори у Любешівській ОТГ. То ж віднині він керуватиме об’єднаною громадою. А його місце у облраді займе Валентин Кошельник, який вже був депутатом у 2010 – 2015 роках. Щоправда, коли у залі оголошували цю інформацію, хтось з депутатів задав питання: а в якій фракції працюватиме новий депутат.

На фото: Андрій Бокоч, Ігор Гузь та новоспечений депутат облради Валентин Кошельник

Східноєвропейський національний університет – оплот польської пропаганди і «Опозиційного блоку»?

Перед депутатськими запитами і зверненнями представники фракцій мали можливість висловитися з приводу актуальних питань. В епіцентрі уваги, як не дивно, опинився Східноєвропейський університет і його ректор Ігор Коцан.

 

Спочатку діяльність університету розкритикував перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик. Він звинувати заклад у повному ігноруванні рекомендацій Волинської облради щодо національних питань, вивчення операції «Вісла» та боротьби УПА за незалежність та відвертому підігруванні полякам.

"2017 рік проголошували роком УПА на Волині і вшанування жертв політичних репресій проти українців. А ці репресії були зі сторони радянської влади і зі сторони поляків, зокрема під час операції «Вісла». Ми рекомендували Східноєвропейському університету імені Лесі Українки провести міжнародну наукову конференцію з приводу збройної боротьби УПА за національну незалежність. У нашій програмі мали бути проведені історичні дослідження, проведення двох наукових конференцій з приводу військової операції «Вісла» та з нагоди 100-річчя національної революції. Однак жодної конференції в СНУ так і не проведено. З іншого боку, університет умудрився провести 15 конференцій, присвячених популяризації польської культури. Так, там видають книги, в яких прославляють воєводу Волині Генрика Юзевського та його політику у міжвоєнний період. Прогинаючись під поляками, такими діями забувають про національні інтереси. Такі дії пана Коцана – ганьба українській нації», - зазначив Олександр Пирожик.

На фото: Олександр Пирожик

Те, що в університеті не все гаразд, підтвердила депутат Любов Ліпич:

«Мене шокувало те, що СНУ разом з Донецьким університетом робить висновки до Конституційного Суду щодо неконституційності закону про декомунізацію. Фактично, знищено напрацювання всього колективу. Стає зрозуміло чому Ігор Петрович (Палиця – ред.) відмовився бути головою наглядової ради цього вузу».

На фото: Любов Ліпич

Своє обурення висловив і сам голова обласної ради Ігор Палиця:

«Прикро, що так сталося. Це прозвучало на всю Україну. Або ректор Ігор Коцан цього не знав, або це було зроблено свідомо. Бо неприємно чути, коли Донецький і Східноєвропейський університети виступають разом з «Опозиційним блоком». Я б порадив Коцану менше їздити по закордонам, в  тому числі у Польщу».

На фото: голова Волиньради Ігор Палиця

«Диверсант» Гунчик

Після тимчасового сплеску емоцій навколо волинської альма-матер градус напруги в сесійній залі впав. Бранці громади перейшли до вручення найвищих нагород області - відзнаки ларуеатам звання "Почесний громадянин Волині". Їх цього року отримали очільник Спілки воїнів АТО Волині Олег Твердохліб (відзнаку вручили дружині героя, оскільки чоловік помер у квітні цього року) та український історик, дисидент Валентин Мороз.

На фото: дисидент Валентин Мороз

Потому депутати досить швидко пройшли етап запитів і звернень, в яких переважно звучали питання виділення допомоги на лікування і поганого транспортного сполучення між селами. Депутат В’ячеслав Рубльов порушив проблему масового засилля гральний клубів у Луцьку, Володимир Дибель говорив про загрозу для озера Пісочне, а Святослав Кравчук попросив не заважати розвитку музею в Рокинях.

Але сесія обласної ради і цього разу не обійшлася без критики у бік голови Волинської ОДА Володимира Гунчика, який, очевидно, вже звик до такого холодного душу.

На сесію облради завітали представники державного підприємства «Волиньторф», які заявили про те, що обласна адміністрація на чолі з Володимиром Гунчиком хоче знищити підприємство і всіляко блокує надання йому земельних ділянок для розробки торфовищ.

«Сьогодні на Волині відбувається диверсія в особі голови ОДА Володимира Гунчика. Ми вже втратили сотні мільйонів гривень. До нас їдуть за торфом з інших областей, а підприємство не може нормально працювати. Люди скоро не будуть мати зарплати. Це диверсія. Ця людина підставляє президента, працює не на область і не на Україну. Він просто сидить і блокує роботу підприємства. А бюджет втрачає гроші. Я вже дзвонив в Адміністрацію президента. Казав, що Гунчик його підставляє. Хай там роблять відповідні висновки», - емоційно висловився про позицію голови ОДА Ігор Палиця.

Його підтримала і голова профспілки підприємства Аліна Базарнова. Вона поскаржилася, що адміністрація через суди затягує час, не бере до уваги його пропозиції і просто блокує питання виділення землі.

«Просимо все-таки розглянути питання щодо висловлення недовіри Володимиру Гунчику і звернутися до президента та глави Кабміну щодо ситуації на «Волиньторфі», - зазначила Аліна Базарнова.

Депутати розглядати питання недовіри Володимиру Гунчику не стали. Але підтримали звернення до президента та уряду щодо ситуації, яка склалася на «Волиньторфі».

«Бачите, є 45 депутатів. А це вже дві третини, достатньо для висловлення недовіри», - зауважив Ігор Палиця. Володимир Гунчик просто промовчав.

Подарунок від Івахіва

Далі депутати працювали у напівавтоматичному режимі та швидко голосували за проекти рішень. Серед важливих варто відзначити звернення Волинської обласної ради до Міністра юстиції України щодо діяльності Головного територіального управління юстиції у Волинській області, внесення змін до Перспективного плану територій. Депутати не підтримали проект змін до бюджету авторства обласної адміністрації, віддавши перевагу проекту бюджетної комісії. Також обранці громади звільнили з займаних посад головних лікарів обласної інфекційної лікарні та обласного онкологічного диспансеру.

Несподіваний резонанс викликало просте питання про передачу на баланс Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф авто марки FORD TRANSIT, 2003 року випуску.

Як повідомила заступник керуючого справами – начальник відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності виконавчого апарату обласної ради Мирослава Якимчук, такий подарунок зробив благодійний фонд «Патріоти Волині» Степана Івахіва.

Однак, він не сподобався голові Волинської облради Ігорю Палиці.

«Може Івахів не в курсі, що його фонд дарує такий непотріб 2003 року випуску. Це як кажуть: на тобі Боже, що мені негоже. В якому він стані? Підготуйте від мене звернення. Нехай Івахів подарує новий автомобіль», - висловився Ігор Палиця.

Охочих прийняти подарунок від нардепа Степана Івахіва у сесійній залі виявилося замало: лише 18 осіб. В результаті такого судження, базованого на політичній антипатії, медики не отримали автомобіль швидкої допомоги.

У фіналі сесії депутати знайшли можливість внести борщівник Сосновського до шкідливих організмів і прийняти низку звернень до центральних органів влади. Зокрема, було підтримано звернення щодо необхідності запровадження антикорупційних судів, виборчої реформи та скасування депутатської недоторканості.

«Над нами експеримент ставлять з тими судами. В нас повно судів, але чому вони не виконують свої функції. Скільки ще треба судів, що вони працювали. Скільки судів може бути в Україні?» - вставив репліку Ігор Палиця.

Сесія завершила свою роботу після 14 години у доволі спокійній атмосфері.

На фото: Юрій Гупало

На фото: Юрій Ройко

На фото: ректор ЛНТУ Петро Савчук

На фото: Віталій Кварцяний з Олександром Курилюком

На фото: Микола Буліга

На фото: голова ОДА Володимир Гунчик

На фото: Володимир Дибель

На фото: Олександр Курилюк

На фото: Валерій Діброва

На фото: Роман Карпюк

На фото: керуючий справами Дмитро Дубняк та Роман Карпюк

На фото: Святослав Кравчук

На фото: Сергій Слабенко

На фото: Василь Столяр

На фото: Костянтин Зінкевич

На фото: Сергій Леонтьєв

На фото: Ігор Лех

На фото: Сергій Кошарук

На фото: Вячеслав Рубльов

На фото: Анатолій Вітів

Текст: Святослав ВОРОН

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині засудили організатора незаконного перетину людей через кордон
Наступна новина Що повинно бути в домашній аптечці, щоб хвороба не застала зненацька ?
Схожі новини