Скількох чоловіків ще можна мобілізувати: оприлюдненні цифри

Мобілізаційний резерв України становить близько 4,8 млн чоловіків. Решта або вже служать (1,3 млн), або не підлягають мобілізації (4,3 млн).

Про це йдеться у дослідженні аналітичного видання Texty.org.ua, – передає Главком.

Як зазначається, мобілізації не підлягають люди з інвалідністю, чоловіки у віці 18-26 років, втікачі від війни, перебувають в окупації, заброньовані, студенти, доглядальники, багатодітні батьки, науковці, викладачі і вчителі. 

Водночас Україна має ще потенційний резерв – це чоловіки віком 18-26 років. Станом на початок 2024-го він становить 707 тис. осіб (без урахування тих, хто не підпадає під мобілізацію).

За аналогічною методологією аналітики порахували жінок, які потенційно можуть служити і не виховують дітей. Вони можуть поповнити мобілізаційний резерв України на 3 млн.

У розрахунках аналітики опиралися на демографічний прогноз Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України на 2023 рік, який був змодельований у 2020-му.

Аналітики обрали ці дані тому, що прогноз виключає населення окупованих територій, а демографічна оцінка на короткий термін дуже чітка.

З усіх варіантів прогнозу обрали сценарій низької народжуваності, низького міграційного приросту та низької очікуваної тривалості життя. Такий вибір зумовлений попередньою пандемією та очікуваннями нового російського вторгнення. 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку патрульні оштрафували водія за п'янку, а пасажирку - за лайку
Схожі новини