Telegram мертвий, хай живе Telegram

Чим обернеться для користувачів з інших країн блокування у РФ популярного меседжера.

13 квітня 2018 року окружний суд у Москві задовольнив вимогу Роскомнагляду щодо блокування месенджера Telegram на території Російської Федерації.

Причиною позову стала відмова засновника месенджера Павла Дурова (у минулому – засновника і співвласника «ВКонтакте», VK) передати ФСБ ключі шифрувальних каналів для люстрації повідомлень – нібито з метою профілактики тероризму.

В адміністрації Telegram запевняли, що вимоги щодо видачі ключів технічно неможливі через симетричну криптографію.

«Адміністратор сервісу в існуючій архітектурі ні за яких умов не має доступу до інформації, що дає можливість декодування прийнятих, переданих, доставлених і (або) оброблюваних за його допомогою електронних повідомлень», – повідомляли напередодні суду адвокати Павла Дурова.

Оскільки Telegram став вельми популярним месенджером і постачальником інформаційних каналів в Україні, Mind розбирався, якими можуть бути у найближчому майбутньому наслідки рішення російського регулятора і доля самого месенджера як каналу комунікації.

Хто такий Павло Дуров? Ім'я Павла Дурова майже виключно згадують у зв'язку з історією створення «ВКонтакте» – найбільшої соціальної мережі РУнета. VK виник у 2007 році, і відразу був охрещений «російським фейсбуком». При цьому, на відміну від Цукерберга, програмістом Дуров не був. Він закінчив факультет англійської філології Санкт-Петербурзького державного університету (СПбДУ). У чистому вигляді програмістом був його старший брат – Микола Дуров, кандидат фізико-математичних наук, чемпіон світу із програмування серед студентів. Він же був технічним директором і, власне, розробником VK від початку створення до 2013 року.

Що саме послужило поштовхом до заснування соціальної мережі, версії розходяться. Сам Павло Дуров не лишався осторонь створення креативних онлайн-проектів. У студентські роки він був ініціатором академічних коммюніті Durov.com і Spbgu.ru, призером конкурсів по веб-дизайну. Свій червоний диплом філолога по закінченні університету він так і не забрав з кафедри через непотрібність.

Також відомо, що за рік до закінчення вузу майбутній творець VK пройшов підготовку на факультеті військового навчання СПбДУ за спеціалізацією «Пропаганда і психологічна війна». Незабаром після отримання ним звання лейтенанта запасу і народився проект VK, що не раз додавало інтриги в інтерпретацію природи цього «російського фейсбука».

Саме VK судилося стати популярною в РУнеті, а до недавнього часу – і в Україні, соціальною мережею. 52% статутного капіталу VK належало російському інтернет-монополісту Mail.Ru, який у квітні 2014 року змусив Дурова піти з поста генерального директора. Через кілька місяців Mail.Ru став єдиним власником VK, а Дуров виїхав за межі РФ, повідомивши в інтерв'ю порталу TechCrunch, що «у цій країні неможливо вести інтернет-бізнес».

Відтоді Дуров постійно переїжджає з країни в країну, не затримуючись на одному місці більше двох-трьох тижнів. Разом із ним подорожує його команда розробників та маркетологів, з якою він розвиває Telegram.

Кілька місяців тому Дуров створив власний криптовалютний проект Telegram Open Network, планує створення власної платіжної системи на платформі Blockchain. Причому росіяни, що знаходяться у санкційних списках США і ЄС, не зможуть вкласти гроші у криптовалютний проект, створюваний на базі месенджера Telegram, так само як і ті користувачі, хто проживає в Криму, на Кубі, в Ірані, Північній Кореї та Сирії.

Офіційно про криптовалютний проект не оголошено, але інформація про це, включаючи проспекти для інвесторів і технічний опис, уже кілька місяців доступні онлайн.

З цілою низкою інсайдів команда Telegram вже на півдорозі до ICO.

У 2013 році про Павла Дурова вийшов бестселер: «Код Дурова. Реальна історія «ВКонтакте» і її творця». Незважаючи на те, що Дуров практично не спілкується із журналістами, автору книги Миколі Кононову вдалося провести досить філігранне журналістське розслідування і упакувати його у захоплюючу авантюрну історію.

У чому претензії Роскомнагляду і ФСБ? Історія з «закручуванням гайок» щодо Telegram розпочалася влітку 2017 року. Тоді Роскомнагляд вперше пригрозив заблокувати месенджер на території РФ, якщо власник не надасть відомості для реєстру організаторів поширення інформації.

ФСБ заявляла, що теракт у метро Санкт-Петербурга 3 квітня 2017 року було організовано за допомогою Telegram. Також йшлося про те, що месенджер використовують наркоторговці і корупціонери.

Звинувачення були настільки абсурдними, що навіть офіційні особи неофіційно визнавали, що спецслужби просто цікавить повна перлюстрація вмісту особистих повідомлень, особливо напередодні президентських виборів в РФ.

Частково Дуров все ж виконав вимогу регулятора, надавши відомості про керуючу месенджером компанію. Також напередодні суду Павло Дуров опублікував остаточну саркастичну відповідь на вимогу ФСБ.

У своєму Instagram в п'ятницю 13 квітня за результатами суду він написав: «Будьте готові ризикнути всім, щоб стати по-справжньому вільними».

Чи можливе блокування соцмереж і месенджерів? Те, що від ФСБ відмахнутися не вдасться, Дуров розумів ще із досвіду відстоювання незалежності своєї першої «дитини» – VK. Уже в 2017 році Telegram додав до свого інсталяційного пакету проксі-сервери для обходу будь-яких блокувань, що працюють за загальноприйнятим протоколом SOCKS5, зокрема VPN. Такого роду анонімайзери використовують IT-правозахисники і звичайні користувачі в усьому світі. Мінімальні незручності і збої мережі цілком компенсуються свободою від будь-якої регуляції, що високо цінується аудиторією месенджера.

Найбільш відомими VPN-клієнтами для робочого столу є Tunnel Bear, Free Open VPN, Cyber Ghost, Hola. Деякі клієнти платні. Ціна сервісів, таких як Hot Spot Shield, Mullvad, Zenmate, IPVanish VPN, NordVPN, стартує від $5 на місяць.

Для мобільних пристроїв існує універсальний застосунок Opera VPN, що різко підскочив за останні два дні у топі запитів App Store. А також Onavo Protect, CyberGhost, VyprVPN, Nord VPN, Express VPN. Розширення iNinja працює тільки під Chrome і дозволяє отримати доступ до всіх заблокованим ресурсів.

Чи існують альтернативи Telegram? Найбільш популярним в Україні альтернативним каналом обміну повідомленнями є Viber. Цей білорусько-ізраїльський проект, створений в 2013 році, нині належить японській компанії Rakuten. За аналогією з Telegram, у Viber реалізована функція «секретних чатів». Засновники таких чатів можуть встановити таймер, по закінченні якого чат і все листування, що знаходиться в ньому, видаляються автоматично.

Членам «таємних» чатів заборонено перенаправляти повідомлення іншим користувачам, а також робити скрін-шоти. Комунікації захищаються технологією наскрізного шифрування (end-to-end) – коли вміст послання можуть бачити тільки відправник і одержувач. Завести власний канал в Viber не так просто, як у Telegram, оскільки заявку має схвалити адміністрація.

Однією з найпопулярніших альтернатив Telegram в РФ є TamTam – власний проект Mail.Ru, власника VK і «Однокласників». Будучи прямим нащадком «ОК повідомлення», TamTam успадкував аудиторію понад 250 млн користувачів, але в Україні програма майже невідома.

TamTam – не просто конкурент Telegram, він повна копія його інтерфейсу, особливо на iOS, тільки без секретних і самознищуваних чатів. Боксова версія месенджера інтегрована із забороненою в Україні мережею «Однокласники». Особисте листування в TamTam шифрується і зберігається у розподіленій мережі серверів.

Ще один альтернативний продукт, яким також володіє Mail.Ru Group, це ICQ, у просторіччі «аська». Його розробником є ізраїльська компанія Mirabilis. За більш ніж два десятки років своєї історії цей месенджер постійно розвиває опціонал, пропонуючи користувачам аудіо- і відеодзвінки, можливість накладати 3D-маски на обличчя, як в Instagram або Facebook Messenger, а також переводити голосові повідомлення у текст. Принципи шифрування месенджера ніде не вказуються.

Чи загине Telegram через блокування? Чому б це? Telegram не є російським ресурсом – ні по суті, ні формально. Колись, у відповідь на некоректний заголовок The Financial Times (як не дивно, навіть там грішать фактчекінгом) Дуров зауважив: «У нас немає серверів, розробників, компаній, банківських рахунків або офісів у цій країні». Він написав це у Twitter, маючи на увазі РФ.

У грудні минулого року стало відомо, що у даний час основний офіс Telegram розмістився в Дубаї. Саме там Дуров дав інтерв'ю журналістам Bloomberg, в якому розповів про плани почати монетизувати месенджер в 2018 році.

Хто «замовив» Telegram? Чи можливий у принципі доступ до особистих повідомлень навіть при наявності ключів шифрування? Із цього приводу думки фахівців розходяться. Справа в тому, що ключі Telegram генеруються кожні 10 хвилин, а використані ключі на жодному із серверів не зберігається. Більш того, різні сегменти ключа розподілені між п'ятьма серверами, жоден з яких не розташований у РФ фізично. Для видачі навіть тимчасових ключів кожного окремого користувача потрібні були б дозволи судів кількох юрисдикцій.

Окрім того, вміст секретних чатів шифрується ключами, які генеруються безпосередньо на самих смартфонах. Доступ до секретного чату відсутній з настільного ПК навіть у самого користувача Telegram. Тим більше така можливість недоступна у адміністрації сервісу.

Зрештою, повне здивування викликає ідея регуляторних органів РФ заблокувати месенджер, у програмну архітектуру якого споконвічно закладена функція обходу блокувань, навіть без використання VPN-протоколів. Не кажучи вже про відсутність у РФ серверів Telegram.

Єдине, до чого може призвести блокування месенджера на території Росії, це до уповільнення швидкості роботи програми з огляду на зниження трафіку. Відповідно, частина аудиторії переключиться на альтернативні, у першу чергу, максимально схожі за інтерфейсом месенджери, які, нагадаємо, всі, окрім Viber, належать Mail.ru Group.

Так що, справа, схоже, не у тероризмі, а в елементарному перерозподілі ринку на неконкурентній основі. Також не виключено, що цей процес дозволить Telegram позиціонувати себе як максимально надійний і лояльний до користувачів канал комунікації. А аудиторія Telegram, як повідомляє видання TechCrunch, у березні 2018 року перевалила за 200 млн користувачів.

І більшість користувачів інноваційного месенджера сприйняли інформацію про рішення окружного суду в РФ без паніки, як мінімум з гумором.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучани надалі продовжуть спалювати суху траву
Наступна новина Митник-хабарник, прощання з Настусею Абрамчук та кремація померлих: ТОП-5 за вихідні
Схожі новини