У Луцьку хочуть встановити понад 10 станцій контролю якості повітря

Фото ілюстративне

Великі підприємства Луцька можуть зобов’язати встановити за свій рахунок датчики моніторингу за якістю повітря.

Про це йшлося 2 вересня під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, пише ІА Волинські Новини

Директорка відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак розповіла, що поки місто Луцьк не має коштів на облаштування системи моніторингу за якістю повітря, адже один датчик, потрібен для забезпечення однієї станції моніторингу, вартує від 280 тисяч до 1 мільйона гривень.

Насамперед вона акцентувала, що у всьому світі якість повітря досліджують на основі вимірювання, а не розрахунковим методом, як в Україні. Також інформувала, що, згідно з постановою Кабміну, системи моніторингу якості повітря повинні будуть облаштувати всі міста країни.

Як нагадала Оксана Лисак, у результаті минулорічних громадських слухань за кошти громадськості були закуплені екотруби для вимірювання стану повітря, які встановили у дев’яти локаціях міста. Окрім того, було створено онлайн-платформу, де можна побачити дані в реальному часі.

Читати також: Яке у Луцьку повітря? Тепер про це можна дізнатися онлайн

Однак проблема полягає в тому, що ці екотруби неліцензовані, а термін їх дії становить лише 6-9 місяців, тому зараз постало питання заміни цих труб на сучасні прилади. 

Загалом на території Луцька потрібно облаштувати 10-12 станцій для моніторингу якості повітря, 2-3 з них будуть міськими, решту мають встановити на межі санітарно-захисних зон за свій рахунок великі підприємства.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як у луцькій приватній школі «ThinkGlobal» відсвяткували початок навчання. Фоторепортаж
Наступна новина «До одужання ще далеко». Хвора на коронавірус Тимошенко розповіла про свій стан
Схожі новини