У Луцьку відкрили виставку, присвячену Голодомору в Україні 

У стінах Волинської обласної наукової універсальної бібліотеки імені Олени Пчілки відкрилася виставка архівних матеріалів, яка присвячена трагічній сторінці українського народу - Голодомору. 

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування. 

Директор книгозбірні Людмила Стасюк розповіла про страту голодом мільйонів українців. За її словами, згідно з опитуванням, яке було проведене у 2015 році, 80 % українців вважають Голодомор геноцидом. На виставці представлені фото та архівні матеріли, які передала канадська діаспора і які ніде не демонструвалися до 2008 року. 

Член правління ГО «Європейський вектор Волині» Раїса Федосова наголосила, що патріоти власної країни мають знати усі сторінки власної історії, - і трагічні, і щасливі. А сучасна молодь однозначно має розуміти причини Голодомору, щоб ці жахливі події не повторилися. 

Демонстрація виставки стала можлива завдяки експерту із децентралізації Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Оксані Урбан. Вона підкреслила, що у ці листопадові дні, коли вшановують пам’ять жертв голоду, дуже важливо подумати про те, хто ми і звідки у вирі щоденних подій. 

«Коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб, він зрештою втрачає все, в тому числі і хліб. Якщо народ обирає свободу, він матиме хліб, вирощений ним самим і ніким не відібраний. Тому українці такий нескорений народ», - нагадала Оксана Урбан слова провідника українських націоналістів Степана Бандери.

Вона зауважила, що четверта субота листопада в Україні традиційно вважається Днем пам'яті жертв голодоморів, тому так важливо у цей день запалювати свічки пам’яті. 

За даними науково-демографічної експертизи, загальна кількість людських втрат від Голодомору становить 3 мільйони 941 тисяча осіб. Також, за даними слідства, було визначено, що втрати українців у частині ненароджених становлять 6 мільйонів 122 тисячі осіб.

Діятиме виставка у стінах бібліотеки до середини грудня. 

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 38 % абітурієнтів із села не змогли вступити на навчання до вишів
Наступна новина У ДТП на Волині постраждав велосипедист
Схожі новини