У Львові під могилою розвідника і агента НКВД Кузнецова – підкоп. Хотіли вкрасти останки?

Джерело фото: «Історична правда»

У Львові на Пагорбі слави виявили підкоп могили радянського агента НКВД Миколи Кузнєцова, пише zaxid.net.

Увечері 31 грудня підкоп помітив перехожий. На ранок сліди засипали.

Підкоп виявили у клумбі позаду пам'ятника на могилі Кузнєцова, яма зверху була прикрита дошкою.

Припускають, що йде мова про спробу викрасти останки радянського агента або ж про підготовку до підриву могили.

Микола Кузнецов. 1942 р
Похорон Кузнецова у Львові. 1960 р.

 

Ексгумація  Кузнецова

 

Для довідки. Микола Кузнецов – радянський диверсант-розвідник, агент НКВД, який загинув 8 березня 1944 року у селі Боратин Бродівського району. Посмертно йому присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Під час Другої світової війни виконував терористичні та провокаційні завдання радянського командування, які мали на меті викликати терор у відповідь з боку німецької окупаційної влади проти українського населення — вбивав керівників німецької адміністрації в Рівному — столиці Райхскомісаріату Україна, та Львові — адміністративному центрі Дистрикту «Галичина». Особисто вбив декількох вищих офіцерів та високопоставлених чиновників окупаційної адміністрації нацистської Німеччини.

Ексгумацію останків спецагента НКВД провели в 1959 році. У 1960 році їх перепоховали на Пагорбі слави у Львові. Впродовж 1990 - 1991 рр. у львівській пресі з'явилася низка протестів учасників українського підпілля проти увічнення пам'яті Кузнецова. Річ у тому, що на терористичні акти Кузнецова в Рівному окупаційна німецька влада зазвичай відповідала масовими репресіями проти українців. Тож розпочалися гарячі дискусії про демонтаж пам'ятника Кузнецову на вулиці 30-річчя Перемоги (тепер — Свєнціцького). Проблему вирішили його земляки, які запропонували віддати пам'ятник їм. Нині він стоїть у містечку Талиця, де Кузнецов навчався.

У 2000 р. у міську раду Львова надійшов лист від ветеранів Єкатеринбурга з проханням посприяти в перепохованні Кузнецова в Єкатеринбурзі. Комісія з військових поховань відмовила їм.

Колись саме в честь Миколи Кузнецова була назване місто Кузнецовськ, нині – Вараш. Розвідник і агент НКДБ є одним іх героїв книги спогадів командира Волинського партизанського з’єднання Олексія Федорова «Сильні духом».

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Де на Волині найбільше хворих на коронавірус
Наступна новина Як волиняни реагують на вітання від Зе про Монатіка і Світязь. Ми зібрали найцікавіше
Схожі новини