Україна знайшла, де купувати скраплений газ дешевше за американський

Поставки СПГ з Катару здійснюватимуться через Польщу.

Президент Петро Порошенко, перебуваючи з офіційним візитом у Катарі, провів переговори з шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані, на яких глави держав обговорили перспективи поставок скрапленого газу в Україну.

Це «надзвичайно важливі переговори по диверсифікації джерел газопостачання», зазначається на сайті глави української держави.

«Ми домовилися про те, що Катар готовий надати нам скраплений газ», – сказав президент України у коментарі.

Прямі поставки катарського природного скрапленого газу в Україну технічно неможливі, принаймні поки що. Але Польща вже не раз заявляла про готовність надати потужності свого регазифікаційного терміналу в Свіноуйсьце, щоб постачати отриманий газ у сусідні країни.

Постачання катарського газу можливе через термінал у Польщі, а також за турецьким маршрутом через Босфор. Глава держави зауважив, що переговори з цього питання відбудуться вже найближчим часом.

Президент також підкреслив, що «ці джерела постачання скрапленого газу від надійного партнера України – Катару створять унікальні можливості підвищення нашої енергетичної безпеки».

Катар також надзвичайно зацікавлений у розширенні ринків збуту. Минулого року він зумів наростити свій експорт зрідженого газу навіть в умовах ембарго, введеного проти Катару з ініціативи Саудівської Аравії. За підсумками 2017-го, Qatar Petroleum збільшила закордонні поставки СПГ до 77 млн тонн.

Катару потрібні нові покупці, оскільки країна планує протягом 5–7 найближчих років збільшити експорт на 30% – до 100 млн тонн на рік. Катарська продукція буде дешевшою за американський СПГ, і тому вигіднішою для України.

Нагадаємо, Україна та Катар підписали договір про безвіз, що дозволить туристам перебувати на території країн строком до 90 днів протягом 180 днів.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Сьогодні на Донбасі перемир'я протрималося весь день
Наступна новина Проти браконьєрів і копачів бурштину у волинських лісах встановили камери відеоспостереження. ВІДЕО
Схожі новини