Україну визнали країною-аспірантом до НАТО

Спочатку Україні доведеться долучитись до Інтенсифікованого діалогу з НАТО щодо її прагнення та пов’язаних із цим процесом реформ.

Україна стала однієї з країн, які задекларували своє прагнення до членства в НАТО. Про це йдеться в повідомленні на сайті Північноатлантичного альянсу.

«Двері НАТО залишаються відкритими для будь-якої європейської країни, яка в змозі взяти на себе зобов’язання та вносити вклад в безпеку в євроатлантичному регіоні. З 1949 року членство в НАТО збільшилось із 12 до 29 країн за сім раундів розширення. На сьогодні чотири країни-партери заявили про свої прагнення до членства в НАТО: Боснія та Герцеговина, Грузія, колишня югославська республіка Македонія та Україна», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що будь-яке рішення щодо запрошення будь-якої країни стати членом НАТО приймається Північноатлантичною радою на основі досягнення консенсусу серед усіх союзників. Жодна третя сторона не має права голосу в таких обговореннях.

Стійкий процес розширення НАТО не несе в собі загрози для інших країн. Він направлений на сприяння стабільності та співпраці, на розбудову цілісної та вільної Європи, об’єднаної миром, демократією та спільними цінностями.

Країни-учасники НАТО в 2008 році на саміті в Бухаресті погодились, що Грузія та Україна в майбутньому увійдуть до складу Північноатлантичного альянсу.

Як повідомляє «Європейська правда», в Альянсі відмовлялись офіційно визнати прагнення України до набуття членства в НАТО. До вчорашнього дня на сайті організації стверджувалось, що Україна «з 2010 року не має формальних прагнень до членства». Однак пізніше офіційний сайт НАТО оновив сторінку «розширення» та додав Україну до складу країн-аспірантів.

Віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе пояснила, що після її переговорів із наступником генсека Альянсу Роуз Геттемюллер, в організації вирішили визнати рішення України.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ретрофото: яким був луцький РАЦС 33 роки тому
Наступна новина У Луцьку - змагання зі спортивної ходьби. ФОТО
Схожі новини