Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації: деталі

На засіданні Кабінету Міністрів 5 червня затверджено нову постанову, яка вносить зміни у процедуру бронювання працівників військовозобов’язаних.

 Основні зміни торкаються лімітів на кількість працівників, які можуть бути заброньованими, обов’язкові категорії для бронювання, терміни і критерії для визначення критично важливих підприємств, а також процедури бронювання через систему "Дія", – пише "Еспресо.Захід".

Ліміти на бронювання військовозобов’язаних

Кількість заброньованих працівників у державних органах не може перевищувати 50% кількості військовозобов’язаних на 18 травня 2024 року. 

Воєнний стан дозволяє забронювати не більш ніж двох помічників на народного депутата, які мають трудовий договір на постійній основі та прикріплені для кадрового та фінансового обслуговування за Апаратом Верховної Ради.

Працівників, які працюють або проходять службу в державних органах, прокуратурі, Бюро економічної безпеки, установах правосуддя та органах досудового розслідування, можна забронювати також в обсягах не більш ніж 50%. Це також включає працівників виконавчої служби, НАБУ, ДБР, військовозобов’язаних у судах категорій "Б" та "В", а також в органах місцевої влади, за винятком керівників.

Вимога обмеження кількості заброньованих працівників до 50% стосується і поліції та ДСНС. Однак вищі обсяги може встановити міністр оборони на основі звернення міністра внутрішніх справ.

Хто матиме 100% бронювання

100% бронювання подають усі військовозобов’язані, які обіймають посади державної служби категорії "А", штатні працівники патронатних служб державних органів, керівники обласних, районних та міських державних (військових) адміністрацій, а також ті, на кого тимчасово покладено виконання обов’язків з вакантної посади держслужби категорії "А". Це включає бронювання в судах, Конституційному Суді, Вищій раді правосуддя, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України. Також бронюванню підлягають усі військовозобов'язані на посадах голів обласних, районних, районних міських рад, сільських, селищних і міських голів.

Процес бронювання працівників енергетики й оборонки в Україні змінився. Тепер 100% бронювання доступне для працівників підприємств оборонно-промислового комплексу (ОПК) та енергетики. Це включає всіх, хоча для критичних підприємств строк бронювання збільшений від 6 до 12 місяців. Бронювання також забезпечено для військовозобов’язаних із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями.

Заступник міністра економіки України Ігор Фоменко заявив, що це не нова модель бронювання. Уряд виконав сучасну модернізацію чинної постанови №76. Крім оновлення, за його словами, спільно з бізнесом та експертним середовищем напрацьовують нові підходи до бронювання.

Фоменко розповів, що уряд удосконалив умови бронювання для підприємств, які сприяють оборонним потребам та енергетичному сектору. Виробники зброї та дронів, а також енергетики, які виконують роботу над встановленням енергосистеми, можуть забронювати своїх працівників на 100%. Це дає змогу планувати роботу, пов’язану з посиленням обороноздатності й забезпеченням населення теплом та електроенергією.

"Постанова не розмежовує, що в енергетичній сфері лише державні або комунальні підприємства мають право на 100% бронювання. Мають право і приватні підприємства, які займаються енергетичним обладнанням, відновленням енергетики, фортифікаційними спорудами тощо", – запевняє нардеп Федір Веніславський.

Забронювати можуть також:

Кінцевих бенефіціарів критично важливих підприємств, членів наглядових рад компаній зі стратегічним значенням для економіки та безпеки держави, якщо вартість активів або чистий дохід має перевищувати 200 млн гривень.

Членів наглядової ради компаній, особливо важливих для економіки, якщо вартість активів має перевищувати 2 млрд гривень або чистий річний дохід понад 1,5 млрд грн.

Протезистів-ортозистів, техніків-протезистів, інженерів і механіків протезно-ортопедичних виробів, якщо вони виконують не менш ніж 50% норми робочого часу за останні три місяці.

Бронювання через Дію

Уряд затвердив новий механізм бронювання через портал "Дія". Це передбачає:

  • Міністерства та ОВА вноситимуть у Єдиний перелік установи, які мають право бронювати працівників.
  • Керівники або уповноважені особи установи подаватимуть списки військовозобов’язаних через портал "Дія".
  • Перевірку даних військовозобов’язаних проводитимуть онлайн.
  • Військовозобов’язаний має бути офіційно працевлаштованим, його дані мають бути у реєстрі "Оберіг".
  • При позитивному рішенні система автоматично переводить військовозобов’язаного на спеціальний облік на строк дії бронювання.
  • Керівник підприємства отримує сповіщення про це в особистому кабінеті на порталі "Дія".
  • Дані про бронювання працівника оновлюються у застосунку "Резерв+".

Людина може отримати паперове підтвердження бронювання або подати документи на бронювання в паперовому форматі. Обидві форми подачі документів матимуть однакову вагу.

Причини анулювання бронювання

  • закінчення терміну
  • завершення підприємством виробництва товарів, виконання робіт і послуг для ЗСУ та військових формувань
  • позбавлення підприємства статусу критично важливого
  • ліквідація державного органу чи підприємства, де працює військовозобов'язаний
  • звільнення військовозобов'язаного або тимчасове припинення трудового договору
  • надання відстрочки з інших причин
  • припинення договору (контракту) або закінчення строку призначення - для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Рятувальники з Волині розповіли про виконання завдань біля лінії фрону на Донеччині
Схожі новини