В Україні для лікування COVID-19 тестують власний препарат «Біовен». Що це?

Фото ілюстративне

На початку травня Міністерство охорони здоров’я України ухвалило рішення розпочати випробування препарату українського виробництва "Біовен" для лікування хворих на нову коронавірусну інфекцію. 

Клінічні випробування проводитимуться у київських лікарнях №4 та № 17 (відділення анестезіології та інтенсивної терапії); Білоцерківській міській лікарні № 3 (ІІІ інфекційне відділення); Львівській обласній інфекційній лікарні (відділення реанімації та інтенсивної терапії); Одеській міській інфекційній лікарні (інфекційне боксоване відділення), пише ТСН.

Що таке «Біовен»?

Препарат "Біовен" - це імунологічно активна білкова фракція імуноглобуліна G, яка виділена з плазми крові людини. Цю плазму обов’язково перевіряють на відсутність антитіл до ВІЛ-1, ВІЛ-2, до вірусу гепатиту С та поверхневого антигену вірусу гепатиту В. 

Препарат є противірусним, адже головним активним компонентом є антитіла проти збудників різних захворювань – вірусів та бактерій. Серед них гепатиту А і В, герпесу, вітряної віспи, грипу, кору, паротиту, поліомієліту, краснухи, коклюшу, стафілокока, кишкової палички, пневмокока.

Ліки "Біовен" виготовляються українською компанією "Біофарма" і саме вона особисто звернулася до МОЗ із проханням провести випробування їхнього препарату для боротьби із коронавірусом.

Найчастіше цей препарат прописують для людей, які мають синдром набутого імунодефіциту (СНІД). У них майже відсутній власний імунітет, і тому людина не здатна боротися із будь-якими хворобами. Для цього і використовують "Біовен" - він підвищує рівень імуноглобуліну G у людини і допомагає їй одужати. 

Вводять препарат за відповідними дозами винятково внутрішньовенно та за допомогою крапельниці. Також, зауважують, що після вживання ліків вакцинація такій людині має відбуватися щонайменше після 3 місяців, а для кору цей період може сягати навіть одного року. 

Що кажуть у МОЗ?

За даними МОЗ, препарат уже показав свою ефективність під час лікування низки інфекційних захворювань.

"Лікарський засіб "Біовен" - це є препарат українського виробника. Він вже виявив свою ефективність при цілій низці складних хронічних захворювань, і власне Міністерство охорони здоров’я, відповідно до чинних наказів МОЗу затверджує пропозицію Державного експертного центру", - розповіла заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

Також вона пояснила порядок проведення випробувань.

"Для того, щоб було ухвалене рішення про клінічні випробування фірма виробник звертається до Державного експертного центру з пакетом документів, вона визначає заклади охорони здоров’я, де проводяться ці випробування. У пакет документів входить згода закладу охорони здоров’я (з ними домовляється виробник) і обов’язкове рішення комісії з етики", - додала заступниця міністра.

Микичак зокрема і пояснила, що лікарні, де відбувається тестування, обирав сам розробник препарату. Водночас вона наголосила, що випробування відбувається винятково за згодою пацієнта.

"Випробування тривають винятково за згодою пацієнта, більше того - він страхується, коли проводять ці випробування", – додала вона. 

Чи можна його придбати?

За даними онлайн-порталів, де можна придбати ліки, "Біовен" не є занадто дефіцитним препаратом. Він є у низці аптек та у різних пропорціях – від 25 до 100 мл та відповідні розчини у 5% або 10%.

Найдешевшою є 25 мл пляшка 5-відсоткового розчину. Такий лікарський засіб можна придбати у середньому за 1200 гривень. Водночас найдорожчою є 100 мл  пляшка – за неї доведеться заплатити понад 8500 гривень. 

Читайте також: 

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Можна ходити в перукарні та ресторани. У Луцьку – суттєве послаблення карантину
Наступна новина «Грибникам» з Волині доведеться викинути 3 тонни глив, які зіпсувались через карантин
Схожі новини