Вчені розкрили вікову загадку мумій «двох братів» зі Стародавнього Єгипту

Вчені змогли розгадати загадку двох давньоєгипетських мумій, які були знайдені на околицях Каїра на початку 20-го століття.

Знамениті мумії двох братів, Хнум-Нахта і Нахт-анха, були знайдені в 1907 році командою британських археологів і робітників, які проводили розкопки на давньоєгипетському кладовищі часів 12 династії фараонів, розташованому в селі Дейр-Ріфех в двох сотнях кілометрів від Каїра, – пише Інфотаб.

Саркофаги цих мумій були покриті ієрогліфами, що свідчили про те, що обидва були високопоставленими сановниками, “дітьми губернатора” і жерцями бога Хнума. Судячи з тих же написів, їхньою матір’ю була одна і та ж жінка на ім’я Хнум-аа, що змусило першовідкривачів гробниці зробити висновок, що вони були братами.

Після того, як саркофаги були перевезені в Манчестер і розкриті, вчені виявили, що скелети мумій були мало в чому схожі один на одного. Це змусило багатьох єгиптологів вважати, що Хнум-нахт і Нахт-анх були названими, а не кровними братами, один з яких міг бути усиновлений ​​або прийнятий в сім’ю якимось іншим шляхом. Ця ідея добре поєднувалася з тим фактом, що один з “братів” був на 20 років старшим другого.

Костянтина Дрос з Манчестерського університету і її колеги змогли кардинально вплинути на вікову загадку, відновивши повну мітохондріальну ДНК цих мумій – невелику частину генома, яка міститься в мітохондріях, клітинних енергостанцій, і передається від матері до її дітям.

Для отримання цієї ДНК вчені вирізали невеликі фрагменти кісткової тканини з тих частин зубів цих мумій, куди не проникали бактерії і сліди ДНК археологів, котрі працювали з муміями, та витягнули з них обривки генома і розмножили їх. Після цього вчені спробували витягти з цих же зразків іншу частину генома, “чоловічу” Y-хромосому, яка передається від батька до його синів.

Як показав цей аналіз, Хнум-нахт і Нахт-анх дійсно були братами по материнській лінії – вони належали до однієї і тієї ж гаплогрупи М1А1, і мали приблизно однаковий набір дрібних мутацій в мтДНК. Сьогодні нащадки цієї гаплогрупи живуть на території країн східної і південної Азії, а також Близького Сходу.

З іншого боку, як припускають вчені, власники мумій були нащадками різних батьків. На користь цього говорять серйозні розбіжності в структурі окремих уривків Y-хромосоми, чию структуру їм так і не вдалося повністю відновити. Тому, як зазначають дослідники, можливі два варіанти їх спорідненості – вони можуть бути як єдиноутробними, так і двоюрідними братами по материнській лінії.

Це, вкупі з написами на їхніх саркофагах, говорить про одну цікаву річ – за часів 12 династії соціальний статус матері міг грати не менш важливу роль, ніж становище батька. Як припускають вчені, стать людини грала для єгиптян менш істотну роль, ніж їхнє соціальне становище і приналежність до тієї чи іншої сім’ї. Аналіз ДНК інших мумій, як сподіваються генетики, допоможе розкрити й інші таємниці з повсякденного життя стародавніх єгиптян.

«Нам довелося пройти довгий і тернистий шлях на шляху до вирішення цієї загадки, і тільки зараз ми змогли дати відповідь на це питання, яке мучило єгиптологів понад сто років. Я дуже вдячна, що мені вдалося внести навіть невеликий внесок в розгадку цієї таємниці, і я впевнена, що брати оцінили б наші зусилля», – заявила Костянтина Дрос.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Учені попередили про зникнення людства внаслідок кліматичних змін
Наступна новина Саакашвілі можуть позбавити легальних підстав перебувати в Україні
Схожі новини