Вчені з Канади вирішили загадку курки і яйця

Канадські біологи розкрили одну з головних загадок курячих яєць - їм вдалося з'ясувати, як курчаті вдається вийти назовні з яйця, здатного витримати потрійну масу тіла несучки, йдеться в статті, опублікованій в журналі Science Advances.

"Ми виявили, що шкаралупа яйця складається з трьох шарів наноструктур, що мають різну міцність, еластичність і інші механічні властивості. Що цікаво, ці структури змінюються в міру зростання зародка, і на той час, коли курча вилуплюється з яйця, вони слабшають, що допомагає йому розбити шкаралупу", - заявив Марк Маккі (Marc McKee), біолог з університету Макгілла (Канада), пише Сегодня.

Ще з часів античності філософи, натуралісти, обивателі і вчені часто замислювалися про те, як курчата і пташенята інших птахів з'являються на світ. З одного боку, навіть найслабші дитинчата пернатих можуть самостійно розбити шкаралупу і вибратися з яйця, а з іншого - яйця мають незвично високу механічну міцність, витримуючи тиск тіла несучки або більших птахів.

Використовуючи прискорювач частинок для того, щоб нарізати шкаралупу курячого яйця на тонкі шари і вивчити їх за допомогою електронного мікроскопа. Це допомогло їм вперше поглянути на те, як влаштована шкаралупа "зсередини" і зрозуміти, як пташенятам вдається розбити її.

Як виявилося, вона являє собою вкрай високотехнологічний матеріал, що поєднує в собі нано- та біотехнології. З'ясувалося, що шкаралупа складається з трьох шарів нанокристалів карбонату кальцію, кожен з яких відіграє свою власну роль в захисті майбутнього пташеняти від зовнішнього середовища.
 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Кам'янка-Бузька виграла гандбольні змагання в Маневичах
Наступна новина Українців попереджають про сильний вітер і дощі
Схожі новини