Вголос про очевидне: у Луцьку вперше показали документальний фільм про волинян на війні

У Луцьку в кінотеатрі «Промінь» відбулась закрита прем’єра документального фільму «З нами сила, з нами правда, з нами Бог. Вголос про очевидне…».

У стрічці використані документальні кадри, відзняті практично в усіх найгарячіших точках лінії розмежування. А ще - монолог відомого бійця батальйону «Айдар» з позивним «Добрий», який з початку бойових дій і до нині продовжує воювати на сході. У фільмі багато кадрів з передової, вітання бійців з різних куточків Волині і велика розповідь про життя: війну і мир, буденність, політику і справжні людські цінності.

Ідея створення фільму про волинських бійців на війні виникла в Олега Черкеза ще кілька років тому. Її підтримав відомий волинський «айдарівець», голова Громадського формування «БУГ» Олександр Калюжний (Харківський), який і став автором та режисером стрічки.

«Це дуже довга історія. Я прийшов на Волинське телебачення і запропонував зробити спільний проект, але, на жаль, вони не могли взятись за таке. Мені довелось шукати людину, яка допоможе мені відзняти це все на фронті. Цією людиною став Олександр Харківський. Під час наших поїздок на війну мене, чесно кажучи, дуже вразив авторитет нашого «Айдару» і авторитет цієї людини. Ця людина стала пропуском на самий «нуль». Те, що я там побачив, мене вразило, але ми не пускали у фільм самі бойові дії. Ми розповіли про простих волинських хлопців на війні», - каже оператор документального фільму Олег Черкезов.

 Відразу до роботи залучили і професійних телевізійників – команду продакшн-студії «Правда-PRO» Сергія Шараєвського, Юрія Ребрика та Юрія Деркача. Саме вони разом протягом півроку працювали над створенням фільму про простих вояків з Волині.

Відомий луцький режисер та пастор Сергій Шараєвський розповів, що у багатьох людей цей фільм викличе неоднозначні емоції.

«Фільм в загальному робили півроку, але в стрічці використані відеоматеріали від початку війни на сході. Охоплено період з 2014 року до сьогодні. Всі, хто знятий у фільмі, – це хлопці з Волині. Це невичерпний список тих, про кого можна було б розповідати ще. На жаль, в Україні Волинь – область №1 за кількістю загиблих солдатів. Тому це своєрідна наша данина пам’яті і шани живим та полеглим», - розповів Сергій Шараєвський.

А от сам автор і режисер Олександр Калюжний через хвилю емоцій був небагатослівний. За його словами, це фільм зроблений волинянами для волинян і про волинян.

«Я дуже сподіваюся, що те, чим жили і живемо ми і ті хлопці на «передку», стане зрозумілим більшій кількості людей. Для нас це була велика робота, ми хотіли передати не просто розповідь про війну, а емоції. Ми багато об’їздили і зустрілись з багатьма волинськими бійцями. Про багатьох з них можна знімати окремий фільм, бо це великі історії простих людей», - зауважив у коментарі Олександр Калюжний («Харківський»).

Автор фільму розповідає, що з 2014 року збирав матеріали про волинських бійців, і багато відеокадрів у документальному фільмі використано саме з особистих архівів. Проте знімальна група разом із бійцями добровольчого батальйону «Айдар» Тарасом Рудиком та Богданом Бурачком вирушила на передову. Разом з Олександром Калюжним вони об’їздили багато позицій, де несуть службу волинські вояки, та побували у тих містах, які їм особисто доводилось боронити у 2014-2015 роках.

Зі свого боку Олександр Калюжний не оминув увагою і тих людей, які залишилися поза кадром, але неабияк допомогли команді у роботі над створенням фільму. Зокрема це і Денис Черкез, Руслана та Микола Костюки, Наталія та Руслан Деречинські, Андрій Разумовський, Олександр Кватирко, Олександр Спященко, Ігор Лех, Юрій Семенюк та Андрій Кобзарьов.

Завершився фільм списком волинських Героїв, які полягли у війні на сході України. Олександру Калюжному вдалось сформувати весь перелік імен, адже багато бійців було в різних списках.

Проте згадали всіх. І, як не прикро, ще семеро волинян загинуло на війні за час роботи над фільмом. Також  саме сьогодні відбулось перепоховання останків Юрія Лавренчука, який поліг під Іловайськом. Завершення фільму викликало хвилю емоцій у залі, тож глядачі піднялись і ще довго аплодували.

Зовсім скоро фільм можна буде переглянути на YouTube.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відкрився новий ресторан. ФОТО
Наступна новина Якою буде погода у Луцьку та області 19 вересня
Схожі новини