Види акумуляторів для безперебійників - який вибрати? Поради фахівців

Життєвий цикл акумулятора для ДБЖ може становити як 5–10 років, так і 5–10 місяців. Термін визначається циклічним ресурсом і величиною саморозряду, а ці параметри безпосередньо залежать від типу електроліту й особливостей конструкції. Експерти інтернет-магазину систем безпеки «Безпека-Шоп» розповіли про переваги та недоліки різних видів АКБ, які застосовуються в джерелах безперебійного живлення.

AGM акумулятори

Сьогодні більшість акумуляторів для безперебійників виготовляються за технологією AGM (Absorptive Glass Mat). По суті це поліпшені «версії» звичайних свинцево-кислотних АКБ, в яких сірчана кислота використовується не в рідкому, а абсорбованому вигляді (електролітом просякнуті пори скловолоконного мату).

На відміну від «класики» AGM акумулятори набагато швидше заряджаються, повільніше саморозряджаются (близько 20% на рік), не бояться вібрації та не потребують технічного обслуговування. Крім того, такі батареї не виділяють шкідливих речовин, оскільки утворені під час хімічної реакції гази повертаються в електроліт і не виходять у навколишній простір.

Серед переваг AGM акумуляторів — герметичність, можливість установки практично в будь-якому положенні (небажано ставити тільки догори дном), високі пускові струми.
Недоліки — мінімальний рівень розряду не менше 30%, видають значно менше напруги на морозі. Великий асортимент AGM акумуляторів для ДБЖ представлений на сторінці https://www.bezpeka-shop.com/catalog/akkumulyatory_dlya_ibp/.

Акумулятори з абсорбованим електролітом можуть працювати до 5–6 років при досить рідкісних відключеннях зовнішньої електричної мережі, оскільки термін їх життя обмежений 300–500 циклами заряду/розряду. За частих «блекаутів» батарея може використати ресурс набагато швидше.

Гелеві акумулятори

Ще одна модифікація свинцево-кислотних АКБ — гелеві батареї. У них сірчана кислота має вид гелю, який утворюється завдяки додаванню речовини з двоокисом кремнію. Акумулятори з желеподібним електролітом також герметичні та безпечні (не виділяють газ), як і AGM батареї. Але, на відміну від останніх, набагато краще «переживають» глибокі розряди (пластини захищені вузьким електролітом від корозії), залишаються життєздатними навіть після 700–900 циклів заряду/розряду, а за рік втрачають на саморозряд не більше 10% заряду.

Недолік — вищий внутрішній опір, через що АКБ не здатний видавати великі пускові струми. Гелевий акумулятор прослужить заявлений виробником термін тільки за відсутності «загроз для життя». Серед них — сильне нагрівання корпусу (може вибухнути), короткі замикання, перевищення напруги під час заряду (може закипіти та роздутися).

Параметри вибору акумуляторів для ДБЖ

Вибираючи АКБ, звертайте увагу на такі характеристики:
● напруга (вольт, V) — 12, 24 або 48 V, підбирається залежно від потужності споживачів;
● ємність (ампер/год, A/h) — підбирається з урахуванням сумарної потужності споживачів, які підключаються. Для розрахунку часу роботи акумулятора необхідно розділити напругу АКБ на сумарну потужність споживачів і помножити отриману цифру на ємність. При заміні ємність нового АКБ не повинна бути меншою або істотно більшою ємності старої батареї;
● струм розряду — чим вищий цей параметр, тим більш потужних споживачів можна підключати до джерела безперебійного живлення,
● глибина розряду — рівень, до якого акумулятор може розряджатися без негативних для себе наслідків;
● внутрішній опір — чим нижчий цей показник, тим більші струмові величини (зокрема пускові) зможе дати АКБ;
● саморозряд — згодом батарея поступово втрачає заряд і чим довше відбувається цей процес, тим тривалішим буде термін служби.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У нардепа зі «Слуги Народу» експрес-тест виявив коронавірус
Наступна новина У Луцьку раз на три дні дезінфікуватимуть кожен під'їзд багатоповерхівок