Волинський лікар прокоментував запровадження платного прийому пацієнтів в обллікарні

Волинський лікар, пульмонолог Олег Яковенко прокоментував нововведення щодо платних консультацій у розмірі 500 гривень у Волинській обласній лікарпні ( КП «ВОКЛ»), яке викликало шквал обурень серед краян, мовляв  – дорого. Медик переконаний, що 500 гривень за прийом – не велика сума у нинішній час. 

Свою думку лікар висловив на своїй сторінці у фейсбуці. 

Нагадаємо, у поліклініці Волинської обласної клінічної лікарні запровадили платний прийом лікарів у позаробочий час – із 16 до 19 години.

«Друзі, а що таке 500 грн. сьогодні? Для когось це два заняття репетитора на тиждень для своєї дитини, і на це гроші не шкода бо це освіта! Для когось це 9 літрів палива на 100 км, і на це гроші не шкода бо треба їздити! Для когось це одноразовий похід на ринок, щоб купити 2 кг сала і на це гроші не шкода бо це смачно і треба їсти! Для когось це похід у кафе з рідною людиною або друзями, і на це гроші не шкода бо часом хочеться відпочити! Для когось це гарний букет квітів, і на це гроші не шкода бо на свято треба йти з подарунком! Для когось це 7 пачок цигарок на тиждень, і на це гроші не шкода бо хочеться палити! Для когось це похід в салон краси на манікюр, і на це гроші не шкода бо хочеться гарно виглядати», – обгрунтовує лікар. 

Олег Яковенко переконаний, що 500 гривень – за консультацію – не велика сума: 

«Впевнений, що кожен має свій фінансовий бюджет своїх щоденних та місячних витрат, щось планує, десь заощаджує, і звісно думає про додаткові заробітки, щоб вижити в умовах сьогодення! І це нормально, і це закономірно, але… Лікарів це не стосується, які в очах суспільства мають бути безкоштовним обслуговуючим персоналом, мають бути тими на кому можна заощадити!

«Не хочете, не йдіть на приватні прийоми та не платіть цих 500 грн., але не поливайте брудом тих, до кого рано чи пізно ви будете змушені звернутись! Всі хочуть потрапити до класного фахівця, про те, не всі розуміють, що вартувало хорошому лікарю стати саме хорошим спеціалістом! Для прикладу, щоб лікарю попасти на тижневе навчання за кордоном, треба мати мінімум 1500-2000 тис. доларів, щоб купити хорошу медичну книгу, треба витратити 100-200 доларів. Щоб стати справжнім фахівцем своєї справи, треба мінімум 10 років постійної практики та постійного навчання, а на це все потрібні не малі фінансові інвестиції». 

Лікар пояснює, що заявлена вартість консультації кваліфікованого лікаря вищої категорії в обласній лікарні становить 500 гривень (12,5 доларів, з яких лікар чистими отримає 200 грн. або 5 доларів (за мінусом податку та інших поточних витрат закладу)! 

Якщо лікар протягом місяця на платній основі прийме 100 пацієнтів (це в кращому випадку), то він отримає заробіток в сумі 20000 грн. або в дол.еквіваленті 500 доларів! За ці гроші він має прогодувати свою сім’ю і щось ще відкласти на свій професійний розвиток! На вашу думку, яка має бути ціна відповідальності за ВАШЕ здоров’я, яка має бути ціна правильно встановленого діагнозу, ціна 500 грн. або 12,5 доларів для Вас це багато чи мало?», – додає він

Для порівняння Олег Яковенко навів у приклад ситуацію, коли місяць тому його рідні були у Польші і за консультацію заплатили 400 злотих ( 3360 грн. за курсом 8,4).

«Порівнюючи з нашими цінами це багато чи мало, чи також там лікарі наглі та забули про «клятву Гіпократа»?», – резюмує медик. 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Сьогодні у Луцьку тролейбуси курсуватимуть зі змінами
Схожі новини