Волинянин збив над Одещиною три «шахеди»

Віталій Печерук із села Кутрів Берестечківської громади 23 річний воїн окремого полку зв’язку та радіотехнічного забезпечення повітряного командування «Південь». На рахунку стрільця вогневої групи вже три приземлених «Shahed» на півдні країни.

Про службу та бойові звитяги з воїном говорили журналісти в ефірі «Українське радіо. Одеса», – пише Район.Горохів. 

З початку повномасштабного вторгнення російські війська неодноразово обстрілювали Одещину. Спершу, переважно з військових кораблів, з акваторії Чорного моря. Потім – крилатими ракетами, з літаків стратегічної авіації та дронами-камікадзе.

І от, за словами речника Повітряних Сил ЗСУ Юрія Ігната, на знищення ударних безпілотних літальних апаратів, типу «Shahed», які росія запускає по Україні великою кількістю, переважно націлені мобільно-вогневі групи Повітряних Сил і Сил оборони Півдня. Про це він сказав в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Ви, власне, воїн мобільної вогневої групи. Познайомте наших слухачів з вашою роботою. Яка специфіка, що в цій роботі головне?

– Мабуть, головне в цій роботі – результат. Тобто, вразити ворожу ціль. А для цього вже потрібні комплекс знань і вмінь. Потрібно бути уважним, добре фізично підготовленим, мати міцні нерви та добру моральну витримку.

Специфіка полювання за ворожими БпЛА в тому, що працювати доводиться ночами, в холод і в спеку, при тумані й так далі. При цьому, виявляти безпілотники - це одне, в нього ще потрібно поцілити! Коли є результат — значить молодці.

Чи кожен може стати захисником неба, на Вашу думку?

– Похвально, якщо людина бачить себе в захисті неба. Але, не всі можуть робити це добре. Треба мати гострий зір, уважний слух та добрі навички стрільби.

Інколи повітряні тривоги на Одещині, та в цілому по Україні, тривають 2-3 години. Особливо коли фіксують активність винищувача Міг-31. Найдовша зафіксована повітряна тривога на Одещині тривала понад шість годин.

Давайте, поговоримо з вами про робочий день захисника неба. Який алгоритм дій за таких обставин? От, лунає повітряна тривога, з чого починається ваша робота?

– Одразу дають готовність №1, швиденько переходимо і займаємо свої місця. Хто за кулеметом, хто на прожекторі й чекаємо ворожої цілі.

Щодо збиття, власне, самого «Shahed». Я знаю, що на вашому рахунку три збитих цілі. Чим знищуєте ворожі повітряні цілі, як їх виявляєте? Як відбувається сам цей процес?

– Знищуємо ми великокаліберним кулеметом «Browning M2A1», виявляємо акустично. В нас є прилади нічного бачення, прожектори, лазерні указки. Зазвичай приладом нічного бачення.

Першу ціль я збив навесні цього року. Це була раптова повітряна тривога, всі одразу взялися до роботи. За кілька хвилин безпілотник вже з'явився у нашій зоні обстрілу. Виявили ми його нічним приладом, відкрили вогонь і ціль було знищено.

Другий ми збили цього літа. Летіли вони в напрямку з Херсонщини, довго їх чекали. І також – ціль була виявлена за допомогою приладу нічного бачення і прожекторів.

Ми, зазвичай, стріляємо довгими чергами. Це набагато ефективніше, ніж одним пострілом. Ціль тоді була знищена на підході до міста.

Що відчули, коли вперше збили «Shahed»?

– Радість, був дуже задоволений.

Ви проходите якісь тренування, щоб покращувати навички збиття “Shahed”, як проходить ваш звичайний день?

– Він схожий на звичайний робочий день будь-якого українського солдата. Прокидаєшся і лягаєш спати, а решту часу — борониш українську землю.

У нас є денні стрільби, нічні стрільби з кулемета. Також ми здіймаємо дроном у повітря якусь ціль і відпрацьовуємо по ній. За допомогою нічної указки, тепловізорів, прожекторів.

А що найважче у вашій роботі?

Найважче збивати у темряві. Темрява, побічний шум, втома – це все може заважати. Зрозуміло, що ліквідовувати складно коли вони запрограмовані, йдуть в обхід наших оборонців, намагаються проскочити непомітно. Але, ми з хлопцями завжди напоготові. Хочеться, щоб ніхто не постраждав з цивільних людей.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Родина загиблого нацгвардійця з Волині отримала державну нагороду
Наступна новина Під час пожежі в гаражі у Луцьку обгорів чоловік
Схожі новини