Вплинув карантин. Вперше за 4 роки зарплата українців зменшилась

Фото ілюстративне

У квітні цього року реальна зарплата укарїнців зменшилась на 0,5%. Це трапилось вперше з березня 2016 року.

Такі дані впливу карантину на доходи українців наводить Національний банк, – повідомляє 24 канал.

Згідно зі звітом НБУ, навесні 2020 року зростання реального наявного доходу домогосподарств зупинилося. У квітні цього року реальна зарплата зменшилася на 0,5%. Причиною стала низька ділова активність та падіння попиту на робочу силу.

Водночас зріс обсяг соціальної допомоги населенню: доплати до пенсій через пандемію коронавірусу та щорічна індексація пенсій. Однак це не вплинуло позитивно на доходи населення, повідомляють у НБУ.

Негативним фактором для доходів українців стало падіння зарплати трудових мігрантів. У березні 2020 року цей показник у доларовому еквіваленті знизився на 9% р/р, хоча впродовж останніх чотирьох місяців (до березня) спостерігався приріст.

У фінансовому звіті НБУ зазначено, що в 2020 році трирічна тенденція зростання доходів населення припиниться. Побоювання другої хвилі коронавірусу негативно позначиться на відновленні робочих місць.

У НБУ повідомляють, що зростання зарплат після зняття карантинних обмежень малоймовірне. Адже ще до початку кризи стрімке зростання витрат на оплату праці стримувало збільшення рентабельності.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Світязі за тиждень випало дощу у 8,5 разів більше норми
Наступна новина Помер луцький краєзнавець Вальдемар Пясецький
Схожі новини