«Я точно знаю, що роблю». ЦИТАТНИК із пресконференції Зеленського

Фото «Слово і Діло»

Сьогодні, 20 травня, президент Володимир Зеленський провів пресконференцію, присвячену другій річниці його президенства. На запитання журналістів президент відповідав майже три години поспіль. 

«Перший» занотував найцікавіше.

****

Про війну з Росією

...«Я запропонував зустріч президенту РФ у будь-якому місці нашого Донбасу. А ви бачили, що він хоче зустріч у Москві. Але ж ми маємо зустрітися на нейтральній території або на місці безпосереднього конфлікту. Втім, розмова між РФ і ОП розпочата».

...«Ми бачимо, що військові РФ відходять дуже-дуже повільно. Ситуація є серйозною. За час режиму припинення вогню кількість загиблих та поранених зменшилась в рази, і це дуже важливо. Не треба втрачати діалог. Наші європейські партнери підтримують Нормандський формат і не бачать альтернативи. Окрім цього, буде пряма розмова з президентом РФ. США будуть залучені в цю дискусію. Ми повинні припинити війну за президенства Путіна. Я дуже цього хочу і вірю».

… «У мене немає часу думати про Путіна, я думаю лише про нашу зустріч, яка може приблизити нас до закінчення війни. Дуже обережно відношусь до характеристик. Якщо закликами, які ні до чого не призводять, ми будемо збільшувати можливість ескалації, – я собі цього не пробачу. Пріоритет – закінчити війну». 

****

Передвиборчі обіцянки

(Епоха бідності)

… «Зараз закінчується епоха Медведчука. Останнім часом почали працювати дуже потужно і прокурори, і СБУ, і поліція. Якщо про корупцію – ми чистимо. Я вважаю, що ми почали закінчення і цієї епохи (корупції, – ред). Я точно її закінчу. Епоха бідності – це найскладніше. Те, що я до цього сказав – залежить від моєї волі. Розумію, що я роблю, куди іду, і з ким я закінчу. Щодо бідності –  не все залежить від мене. Все це буде, обов’язково».

(Боротьба з олігархами)

...«Ми розуміємо, де зараз Медведчук. Розуміємо, що з Коломойським. У них немає вже такого впливу, як раніше. Я вважаю, що вже є результат».

(Вирок Порошенка)

… «Щодо Порошенка – в мене немає з ним ніяких сентиментів, ніяких розмов. Він приходив, але більше не приходить. Мені так легше жити і працювати. Вони всі хочуть зі мною домовлятись. Є таке поняття в українській політиці. Я людина, яка неспроможна на це від природи. Я вже став його вироком, просто він не хоче цього усвідомити. Вважаю, що найстрашніше те, що він сам не розуміє, що для нього людина  – це ніщо». 

****

Про команду

(Де нові обличчя?)

… «Нові обличчя, які були, вже постаріли. Людей із потужним досвідом, таких, як Володимир Гройсман, Арсеній Яценюк і Юлія Тимошенко, ви не побачите в моїй команді».

… «За деякі кроки деяких людей, які є або були поруч зі мною, мені справді соромно. Вважаю, що якщо це невеликі промахи, то потрібно пробачити. Вони мають виправляти ситуацію і показувати це. Я завжди давав людям другий шанс, іноді – третій, потім можу жалкувати. Це моя відповідальність».

… «Ви побачите ще багато всього. Дивіться нас щоп’ятниці».

****

Про резонансні справи

(Про Андрія Антоненка)

… «Я не втручаюсь у діяльність правоохоронних органів, але знаю детально, що відбувається. Мені не все одно. Якщо незаконно засудили людей – мені не все одно. Доказів 100% про винуватість чи невинуватість ще немає. Наприклад, сьогодні зранку Яна Дугар мені писала, мені не все одно, що з цими людьми. Якщо засудили незаконно, я буду говорити з міністром, чи зможе він залишитись( на посаді, – ред), чи – ні».

(Про вбивство Павла Шеремета)

… «Я не знаю, хто вбивця Шеремета. Якби знав, я би все зробив, навіть те, що поза законом, аби їх заарештували. На жаль, я не детектив у цій справі. Мені дуже жаль, що ми втратили журналіста. Мені дуже жаль, що я не був тоді президентом. При мені жоден журналіст так не пішов з життя, все ж таки». 

****

Про скандальні події

(Про святкування власного дня народження нібито у квартирі співвласника «Студії «Квартал 95» та бізнес-партнера Ігоря Коломойського Тимура Міндіча)

… «Щодо мого дня народження – я не хочу нічого казати, задавайте питання гостям. Я не думав, що це так важливо в умовах ковіду і війни. Я святкував його в своїй квартирі. «Студія Квартал 95» разом із паном Міндічем, знаючи, що я буду вдома, у своїй квартирі, в свій день народження зробили мені сюрприз і покликали мене в цю квартиру. Я піднявся на декілька поверхів вверх і зайшов. Так, був крутий сюрприз. До речі, в цій квартирі немає навіть ремонту, вони зробили такий прикол. Вони принесли музичні інструменти, там не було ніяких зірок, там була тільки «Студія «Квартал 95», вони грали мені пісні, з якими пройшли довгий і серйозних шлях, всі пісні, які пов'язані зі мною. Нас було більше 30 людей».

(Про обшуки в квартирі мера Києва Віталія Кличка та його оточення)

… «Мене нічого не пов‘язує з паном мером, окрім одного – це моя вертикаль. Не хочу про нього нічого говорити поганого, я ставлюся з великою повагою до того, як він став головою міста. Він дуже неправильно публічно себе поводить. Справедливе питання – чого він хоче від мене. Постійно пише мені, дзвонить, приходить. Я президент України, в мене питання не лише пов‘язані зі столицею. Він звертався до мене з питанням, щоб я його не звільняв. Я йому сказав: нема питань, працюйте, показуйте результат». 

****

Про COVID-вакцинацію в Україні

… «Ми не країна ЄС, ми не країна НАТО. Ми не є в пріоритеті Європейського Союзу з точки зору черг постачання тих чи інших вакцин. І крапка. Ви повинні це зрозуміти. Ті прямі контракти як з Індією (Serum Institute - ред), як з Pfizer були поза тими чи іншими європейськими програмами, на рівні складних домовленостей між керівництвом України, президентом, прем'єр-міністром чи міністром охорони здоров'я. Тому ми всі працювали, коли зрозуміли, що вакцин в Україні просто може не бути».

**** 

Підсумок

… «Я точно розумію, що роблю, нічого не боюся, знаю, куди йду, знаю, для чого, мене не цікавить, що десь хтось... Я не обертаюсь. Тільки вперед. З цією вірою живу».


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку знову запрацює річковий порт
Наступна новина У луцькій школі №26 нагородили найкращих учнів. ФОТО
Схожі новини