Як лучанам отримати гроші замість «пакунка малюка» та де їх можна витратити

Фото ілюстративне

Отримати одноразову допомогу при народженні дитини в Україні за державною програмою «Пакунок малюка» стало дещо складніше. Якщо на початку коробку з усім необхідним для немовляти батькам видавали просто в пологовому, зараз для цього потрібно оформляти карту у банку і приносити копії документів у центри надання адміністративних послуг. 

Окрім того, витратити гарантовані державою 5 тисяч гривень можна тільки у певних магазинах, які вже підписали відповідні договори, пише ІА Конкурент.

У більшості міст та сіл України, однак, ще немає сертифікованих державою точок продажів товарів для дітей. А тому породіллям доведеться чекати, поки такі з'являться, або замовляти необхідне в інтернет-магазинах. 

Журналісти поцікавилися, як у Луцьку отримати «пакунок малюка» і де можна витратити допомогу від держави. 

«Проблем отримати компенсацію немає. Механізм такий: приходить особа, яка народила, або чоловік з документами, заповнює заяву, подає довідку, що не отримували «пакунок малюка» безпосередньо у натуральній формі. Крім того, необхідно оформити у ПриватБанку картку спеціально для «пакунка малюка». 

Кошти приходять на цю картку після того, як людина подає заяву нам. Витратити їх можна у мережах магазинів, які будуть визначені на сайті Мінсоцполітики. Частково вони вже є, але остаточного списку ще не має. Витратити можна лише на товари для дітей та на товари для породіллі», – розповіла директорка департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Майборода

На запитання, де у Луцьку можна реалізувати гроші для дитини, відповіді не отримали. Вікторія Майборода каже, що батькам необхідно стежити за інформацією профільного міністерства, яка оновлюється ледь не щодня, і шукати серед списку свої населені пункти. 

Відстежити магазини можна на спеціальній онлайн-платформі «Пакунок малюка». Тут зареєстровані 139 закладів торгівлі з усієї України, у тому числі інтернет-магазини.

Більшість адрес – із Києва або Київської області. За даними станом на 13:50 24 вересня 2020 року жодного магазину, зареєстрованого у Луцьку, не було.

На території Волинської області є магазини у Локачах («Сонечко»), Рожищі («Барвінок») та Маневичах («Росинка»). Однак, за даними сайту, у них ще не можна розрахуватися карткою «пакунок малюка».

Нагадаємо, у липні 2020-го Кабінет Міністрів ухвалив постанову, згідно з якою замість «пакунка малюка» породіллям будуть видавати соціальну банківську картку з 5 тисячами гривень на рахунку. Однак вже у вересні Верховна Рада проголосувала за повернення сім'ям новонароджених одноразової допомоги «пакунок малюка» у першому читанні. 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Нововолинську розповіли, хто відповідає за газові труби у будинку
Наступна новина Посадовців Камінь-Каширської міськради затримали на хабарі
Схожі новини