Як у наметі серед Луцька вчать реанімувати і допомагати пораненим

- А тут в територіальну оборону записують? Ні? Бо я чув, якщо жінку запишеш, то премію дадуть, - жартує літній чоловік, який заглядає в намет рятувальників на Театральному майдані у Луцьку.

Коли ж йому кажуть, що звернувся не за адресою, йде геть. Чоловік відмахується: вчитися цивільній обороні йому ніколи.

***

Відучора, 14 лютого, у Луцьку на Театральному майдані поставили намет Державної служби з надзвичайних ситуацій. У ньому лучан повинні вчити, як діяти у надзвичайних ситуаціях.

Рішення зробити це, очевидно, викликане новинами про загрозу нового вторгнення Росії. Проте тут можна дізнатися не лише про порятунок під час бомбардувань, а й більш буденні речі, наприклад, як допомогти дитині, коли та вдавилась.

Одна з тих, хто прийшов у намет, лучанка Валентина Якубовська.

«Все цікаво: і надання першої допомоги, і складання тривожної валізи. Це зараз дуже актуально. Тим паче, що вдома – маленька дитина», - каже жінка.

Однак, нарікає вона, рятувальники не дуже активно беруться саме навчати:

«Хотілося б більше знати, але тут навіть не запитали, чому ми прийшли. Брошурки з собою не дають – тільки сфотографувати дозволяють. Манекен лежить, але хотілося б, щоб з ним щось і показували».

Рятувальники натомість апелюють: «Ви питайте, а тоді ми все розкажемо. Моделюйте будь-яку ситуацію. Бо так неясно, що саме пояснювати».

Врешті, коли питання таки посипалися, начальник сектору медичного забезпечення Головного управління ДСНС у Волинській області Петро Савчук провів майже годинну лекцію з демонстраціями на манекені та слухачах.

Розповів:

– Що робити при удушенні дитини та дорослого, як зрозуміти, коли справді потрібно бити між лопатками (якщо дитина кричить, цього робити не слід);

– Як проводити серцево-легеневу реанімацію: правильне визначення місця, частоти натискань, як і коли «дихати» за потерпілого, чим реанімація відрізняється у дітей. Наприклад, у немовлят до року вона проводиться не долонями, а двома пальцями і частота натискань вища – 120 поштовхів на хвилину замість 80 у дорослих. Що робити, якщо ламаються ребра (переставити руки на центр грудини і продовжувати).

– Про зупинку кровотеч і різні види джгутів: коли їх доцільно використовувати, а коли ні, як накладати їх так, щоб людина потім не втратила кінцівку. Що робити, якщо поранена стегнова артерія і є масивна кровотеча (якомога сильніше затиснути рану кулаком і не знімати руку, поки не скажуть лікарі. Зазвичай це можна зробити вже після доставки потерпілого в операційну).

– Про допомогу при приступі епілепсії (Врятувати голову хворого від ударів і в жодному разі не сунути нічого йому в рот – вдавитися язиком в такому стані все одно не можна).

Для натискань на грудину потрібно правильно визначити місце
Штучне дихання робити без спеціального клапану може бути небезпечно для того, хто надає допомогу

Технічних деталей у цих видах допомоги дуже багато, тому варто все ж особисто відвідати подібні навчання. Рятувальники ще працюватимуть з 11:00 до 16:00 16 лютого на бульварі Дружби народів, 2, 16-17 лютого – біля Палацу урочистих подій.

Окрім цього, медики «швидкої» проведуть безплатні навчання 16 і 18 лютого в Палаці культури та Палаці учнівської молоді. Деталі подій тут.

А, щоб закріпити знання, можна дивитися відео на ютюб-каналі «Перша допомога» від Мальтійської служби допомоги.

https://www.youtube.com/watch?v=E1N9YYH5JbU

«Зараз такий час… Ми думали, що це мобілізаційний намет, тому вирішили зайти глянути. А в результаті багато цікавого дізналися. От, наприклад, загалом про серцеву реанімацію я чула, але не знала, яка частота натискань повинна бути, чи як визначити місце для цього. Дуже інформативно», - ділиться враженнями від лекції лучанка Оксана Борхоль.

Також у наметі дснсників можна побачити зразки різних вибухонебезпечних предметів. Тут кажуть, якщо таке побачите, а це може трапитися навіть в селі на городі, не торкайтесь і телефонуйте за номером 101.

Окрім цього, рятувальники мають матеріали про складання тривожних рюкзаків, бомбосховища, дії на випадок витоку газу, пожежі та інші.

Знати це потрібно незалежно від планів Росії.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У день закоханих невідомі вкрали 110 троянд з магазину в Нововолинську
Наступна новина У Волинській обласній раді скликають позачергову сесію
Схожі новини