Як виконувалася програма «Волинькард»

Інформацію, надану управлінням охорони здоров'я ОДА, вивчали члени постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

Регіональна  програма із запобігання та лікування серцево-судинних захворювань «Волинькард» на 2011-2013 роки прийнята Волинською обласною радою 3 березня 2011 року. Продовження функціонування програми на 2014-2017 роки було затверджено Волинською обласною радою  рішенням №24/10 від 05.03.2014.

Мета Програми - покращення профілактики та лікування серцево-судинних захворювань, зменшення серцево-судинної смертності та зниження первинного виходу на інвалідність. Необхідність прийняття Програми була зумовлена високою захворюваністю, інвалідністю та смертністю саме від серцево-судинних захворювань. На Волині понад 67% всіх смертей зумовлені саме серцево-судинними захворюваннями.

Особливістю програми Волинькард є комплексний підхід – від профілактики до таких високотехнологічних методів лікування як стентування коронарних артерій та аорто-коронарного шунтування. У зв’язку із зменшенням фінансування та запровадженням нової програми з лікування гострого інфаркту міокарда основний акцент у програмі останні три роки зроблений на інтервенційну кардіологію.

За 2014-2017 роки на виконання Програми з обласного бюджету було виділено 10 640,0 тис. грн.,  профінансовано 10533,0 тис.грн., в тому числі   на 2014 рік – 3700,0 тис.грн., на 2015 -  1780,0 тис.грн., на  2016 рік– 2520,0 тис.грн, 2017 – 2640,0 тис.грн. Фактичне виконання Програми за 4 роки – 99 %. Кошти були спрямовані на два основних напрями – забезпечення коронарографією та стентуванням пацієнтів з інфарктом міокарда та на профілактичне обстеження населення. Загалом за 2014-2016 роки за кошти Програми проведено стентування 160 пацієнтам з інфарктом міокарда – в 2014 – 32, 2015 – 52, в 2016 – 76.

В 2013 році за кошти державного бюджету були  придбані  для області два  ангіографи і на базі обласного центру кардіоваскулярної патології Луцької міської клінічної лікарні та обласної клінічної лікарні було створено рентгенохірургічні  блоки. Створення блоку значно збільшило кількість втручань на коронарних судинах в області.  Так якщо в 2011 та 2012 роках в області відповідно було проведено 35 та 60 стентувань коронарних артерій, то в 2016 вже 323. Особливо істотні зміни відбулися в лікуванні пацієнтів з гострим коронарним синдромом  – від поодиноких випадків у вказаних роках до 267 в 2016 році.

З лютого 2015 року в рамках Програми в області функціонує система невідкладної допомоги пацієнтам з гостим інфарктом міокарда. Щороку в області реєструється понад 900 інфарктів міокарда, більшість з яких (близько  70%) з елевацією сегменту ST. Завдяки фармако-інвазивній стратегії мешканцям всіх районів області надана можливість отримати сучасне реперфузійне лікування. Створені два реперфузійні центри – у Волинській обласній клінічній лікарні та Луцькій міській клінічній лікарні. Центри працюють у цілодобовому режимі в тісній співпраці з службою екстреної медичної допомоги. Кожний автомобіль ЕМД оснащений електрокардіографом. На базі Центру ЕМД в 2014 році створено консультативно-телеметричний центр, який у цілодобовому режимі надає консультативну допомогу бригадам та здійснює координацію з реперфузійними центрами.  У 2016 центром проведений аналіз понад 49 тис ЕКГ.

Створена система принесла результат – в  2016 році стентування проведене 233 пацієнтам зі інфарктом міокарда з підйомом ST, з них 205 пацієнтам в перші 12 годин (134 у 2015 році). Догоспітальний фібринолізис проведено 64 пацієнтам (34 у 2015 році). Всього в області в 2016 році проведено 804 коронарних процедури, з них стентування – 323 пацієнтам (233  у 2015 році).

У рамках проекту Світового банку планується створення ще одного реперфузійного центру у центрі госпітального округу м. Ковель. Очікується закупівля ангіографа у вказаний центр у 2018 році.

Одним з найважливіших завдань Програми є виявлення факторів ризику та серцево-судинних захворювань на ранніх стадіях. У зв’язку із обмеженим фінансуванням вказані заходи проводились передовсім у м. Луцьку. Відповідальним за проведення обстеження та загалом профілактичну роботу в рамках Програми є Центр моніторингу обстеження населення, розміщений у Луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги №1.

За три роки центром обстежено на фактори серцево-судинного ризику 3701 особу, з них 895 повторно, проведено 18505 аналізів рівня глюкози та ліпідів. Всім обстеженим рекомендована корекція факторів ризику. Оцінка ризику продемонструвала, що обстежених 67,2 % відносяться до категорії високого та дуже високого ризику.  Важливим моментом обстеження є виявлення нових випадків захворювань – цукровий діабет був виявлений 251 особи, порушення ліпідного обміну  - у 1933 пацієнтів. Всі пацієнти з вперше виявленими захворюваннями отримали рекомендації щодо зміни ситлю життя та були спрямовані до відповідних фахівців. Підвищення рівня загального холестерину встановлено у 1933 осіб (52,2%). Крім первинного виявлення факторів ризику було обстежено 1118 пацієнтів із ішемічною хворобою серця та перенесеним інсультом. Виявлено недостатньо активне лікування практично у половини пацієнтів, проведена корекція лікування, частина пацієнтів спрямована на додаткові обстеження.

Важливим елементом програми є освітня робота. За період виконання програми налагоджена система інформування населення, яка включає виступи в засобах масової інформації, рекламу на різних носіях, акції з інформування населення, інтернет-технології.

   Активно проводиться інформаційна та роз’яснювальна робота щодо профілактики ССЗ, з частою періодичністю виходять статті, інтерв’ю провідних фахівців у засобах масової інформації: газети ( «Волинь-Нова», «Слово Волині», «Сім’я і дім. Народна трибуна» та ін., журнали («Free time», «Твій вибір»), створюються і транслюються телепередачі та соціальна реклама на місцевих телерадіокомпаніях   (ВОДТРК, ТРК АВЕРС), періодично транслюються ролики соціальної реклами на електронних білбордах у  м. Луцьку. Створений та функціонує сайт програми Волинькард - http://www.volyncard.in.ua. Інформація щодо Програми розміщується і на сайті управління охорони здоров’я - http://www.uoz.volyn.ua.

Організація та  контроль за проведенням санітарно-освітньої роботи медпрацівниками області здійснюється  обласним центром здоров’я. Спільно з місцевими теле- і радіокомпаніями розроблено і транслюються ролики соціальної реклами спрямовані на боротьбу з факторами серцево-судинного ризику - тютюнопалінням, неправильним харчуванням, гіподинамією, з нагадуванням про необхідність контролю артеріального тиску, рівня холестерину та глюкози у крові.

У 2016-2017 роках Програма функціонує з урахуванням субпроекту Cвітового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим на хвороби системи кровообігу у Волинській області».  В рамках реалізації субпроекту розпочато створення реєстру пацієнтів високого серцево-судинного ризику, планується створення системи надання допомоги кардіологічним пацієнтам із залученням амбулаторій сімейного лікаря, міжрайонних кардіологічних відділень, третинного рівня надання допомоги.

 

 

Читати далі


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучанка виграла міжнародний кулінарний конкурс. ВІДЕО
Наступна новина Українські сили протиповітряної оборони привели в бойову готовність
Схожі новини