Як волиняни навчилися заробляти на китайській капусті

У другій половині жовтня більшість волинських аграріїв вже закінчили осінньо-польові роботи. А в селі Хорохорин Луцького району вони тривають ще й донині.

Місцеві господарі не роблять акцент на вирощуванні зернових та зернобобових культур чи коренеплодів. Вони спеціалізуються на полуниці та пекінській капусті. Тому сезон у них триває круглий рік.

“Зараз в наших аграріїв гаряча пора, - розповідає староста Хорохоринської сільради Анатолій Мельничук.

- Друга половина жовтня — час зрізати пекінську капусту і сапати полуниці.  У липні насіння капусти висівають у спеціальні пелети. Розсаду тримають місяць на вулиці, поки підросте, а в середині серпня висаджують в грунт. Ця культура — скоростигла, після Покрови починають її зрізати.

Молоді полуниці висаджують у липні, а в жовтні роблять просапку. З листопада по березень у нас теж не відпочивають. Капусту на зиму складають в овочесховища, і весь цей час стежать, аби не підгнила, постійно перебираючи її. Кожну головку замотують в плівку — такі вимоги ставлять заготівельники.

Як тільки сніг зійшов — починається підживлення полуниці. Потім її просапують, далі починається сезон збору ягід. І так із року в рік”.

Технологію догляду за полуницями та “пекінкою” підприємливі хорохоринці перейняли в Польщі, куди свого часу їздили на заробітки. Тепер засаджують цими культурами цілі гектари. Використовують насіння сортів іноземної селекції. Коли не справляються родиною — наймають помічників. Тому з сусідніх сіл до них приїжджають на заробітки.

Як розповіла місцева мешканка Надія Червінська, в цьому аграрному бізнесі — як в лотереї. Одного року виграєш, а на наступний — буває навпаки.

“Пекінська капуста любить воду, а минулий рік був досить посушливим, - говорить пані Надія. - Тому довелось всі площі під нею переорювати -  не вродила зовсім. У нинішньому році ситуація інша. Дощі проходять, капуста росте, сподіваємось трохи заробити. Осінні оптові ціни на цю продукцію зазвичай невисокі — від 2,50 до 3 гривень за кілограм. Взимку і ранньою весною буває, що доходять і до 7 гривень”.

Що стосується полуниць, то цьогоріч оптові ціни на них коливались від 22-х до 35-40 гривень за кілограм. Тому на них селянам вдалось заробити. Щоправда, на кущах ягід було небагато — по них вдарили заморозки. Однак хорохоринці й тому раді. І самі копійку мають, і людям є заробіток.

Про Хорохорин, кажуть селяни, добре знають заготівельники Києва та Львова. Тому й дорога від володимирської траси до села розбита фурами оптовиків. От тільки, зітхають селяни, ті, що беруть продукцію, на їхній тяжкій праці заробляють втричі більше, ніж самі сільгоспвиробники.

Ярина Руднік


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині автомобіль збив жінку
Наступна новина Акція від «Інвестора»: 2-кімнатна квартира у «Суперновій» зі знижкою та готовим дизайном
Схожі новини