Як зняти житло і спати спокійно? Поради луцького рієлтора

У кінці серпня у Луцьку традиційно росте попит на квартири у найм. Одна з причин - новоспечені студенти луцьких вишів, які шукають собі житло.  Телефони власників квартир розриваються від дзвінків. А разом з ними - і телефони квартирних шахраїв…

Що потрібно знати, аби безпечно винайняти квартиру? Яких правил дотримуватися? Як не переплатити? Як розпізнати шахраїв? Як зробити так, аби шанси знайти підходящу квартиру були максимально великим? 

Порадами ділиться професійний рієлтор - Голова Волинського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Лариса Мусійчук.

Визначте, яку ціну готові платити за квартиру і переконайтеся, що якість житла у цій ціновій категорії вам підходить

 1-2 кімнатна квартира типу «хрущовки» в центральному чи привокзальному районі з усім необхідним коштуватиме 3 500-4 500 грн за місяць. Така ціна склалась протягом року. Але через підвищений попит ціна такої квартири може сягати 5 500 грн.

Квартири у новобудовах сьогодні коштують 6 000-8 000 грн за місяць. 

На великі три-, чотирикімнатні квартири серпневий ажіотаж не вплине, тому що вони — у сфері уваги сімейних орендарів. Ціни на такі квартири коливаються в межах 5 000-7 000 грн за місяць і 10 000-15 000 грн за нові квартири з автономним опаленням та сучасним ремонтом.

Оглядаючи квартиру, попросіть показати квитанції комунальних платежів

У вказаних вище цінах найчастіше не враховані комунальні платежі. Як правило, їх треба оплачувати окремо. 

Тому перед тим, як вселятися, попросіть у власників показати квитанції за комуналку на зимові місяці. Не виключено, що взявши в оренду дешеву квартиру, ви можете отримати високі комунальні платежі, які перевищать вартість дорогої оренди з дешевшою комуналкою.

Остерігайтесь оголошень, де у вас просять передоплату раніше, ніж ви побачили квартиру реально, а не лише на фото

Ажіотаж породжує велику вірогідність шахрайства. Особливо воно поширене на сайтах оголошень. Інколи натрапити на таких сайтах на квартири від власників дуже непросто. 

Натомість там дуже багато «квартир-заманушок», неактуальних та відверто шахрайських пропозицій. Низька ціна, чудові фото та прохання скинути на картку передоплату мають вас насторожити. 

Цьогоріч лучанка, мама трьох дітей, отримала 1,5 року умовно за шахрайські дії при здачі квартири. Вона розмістила фейкове оголошення і взяла передоплату від двох потенційних орендарів відразу. Правоохоронці вчасно зреагували на злочин в основному тільки тому, що був один факт, і злочин відбувся в межах однієї області. Завдяки цьому не було необхідності оформляти тяганину з передачею юрисдикції в іншу область. Однак часто такі злочини залишаються не розкритими.

Освоївши цю схему, злочинці відпрацювали її до деталей, іноді навіть знахабніли. Мені такий «здавач» не тільки скинув номер картки з усіма своїми даними, а й телефонував, вимагаючи передоплату! 

Остерігайтеся “агентств”, які вимагають передоплату за послуги

Доступ в професію рієтора простий: взяв телефон, дав оголошення – народився «рієлтор». Ніхто навіть не перевіряє – є в нього право ведення підприємницької діяльності, офіс, чи він сертифікований, чи навчений? Нічого не питають, просто дивляться варіант і дають гроші. (Ми лікарів, вчителів так само вибираємо? Життя, здоров’я, дітей так само легко довіряємо? Іноді так. Тоді не скаржтеся). 

Отже, перш ніж дати гроші наперед, поцікавтеся, власне, кому ви довіряєтесь. Адже часто клієнтів просто “кидають». Укладають «договір» з передоплатою (у Луцьку просять від 300 до 2000 грн.), обіцяють “підібрати варіант”. А потім клієнт отримуєте папірець з кількома телефонами - і йде сам шукати житло. Одна квартира щойно здалася, інший номер не відповідає, третій, наприклад, не в місті і буде через тиждень… Повторно звертаються в таке агентство -  а там кажуть: “договір інформаційний, ми вам нічого не винні”. І грошей не повертають. 

Укладіть угоду, навіть якщо знайшли квартиру “від власника”

Я знаю багато випадків, коли самі власники заробляли, створюючи орендарям нестерпні умови життя. Брали з людей гроші, а потім  або приходили митись у ванній, або дивитись телевізор, або навіть “поговорити, бо сумно». Орендарі просто втікають - і грошей їм не повертають…

Мало хто задумується про підписання договору про винайм житла. Хоча, до прикладу, ми, професійні рієлтори, такий договір розробили багато років тому, він дієвий, доказовий в суді та правоохоронних органах. 

Якщо ж вас чимось відлякує договір -  підпишіть хоча б якусь мінімальну угоду, «папірець» з коротким текстом, який можете скласти й самі. Ми настійливо рекомендуємо зафіксувати хоча б найважливіше: 

  • термін винаймання, дати вселення/звільнення, 
  • сплату комунальних платежів, 
  • доступ власників у квартиру, 
  • обов’язки орендаря з утримання квартири, 
  • перелік майна, що залишається орендарю. 

Чим ретельніше домовитеся на початку, тим менше проблем матимете потім.

Поцікавтеся, чи належить рієлтор, який надає вам послуги, до спільноти професіоналів

Нещодавно 108 рієлторів Луцька підписали спільний меморандум і  визначили правила, за якими повинні працювати. Це - своєрідний «золотий стандарт» рієлторських послуг. Якщо хтось його не визнає - варто сумніватися і у його професіоналізмі, і у чистоті намірів.

Що це за правила? Головні з них, що стосуються оренди житла, такі: 

  • Оплата комісійних для рієлтора проходить виключно (!) після заселення або підписання договору між сторонами угоди. 
  • Рієлтор або керівник рієлторської компанії несе особисту відповідальність у разі конфлікту між сторонами. Він веде перемовини між сторонами, проводить перевірку достовірності прав власників. 
  • Рієлтор особисто проводить показ квартир при здачі в оренду. 

Якщо ваш рієлтор дотримується цих правил - знайте, що ви знайшли  професіонала, який допоможе вам розібратися в усіх нюансах і можливих несподіванках. Це людина, яку ви уповноважили представляти ваші інтереси. Зрештою, це свідок ваших дій з оренді квартири. Повірте,  іноді це допомагає уникнути багатьох неприємностей.

І головне - не впадайте у відчай

Інколи бувають ситуації, коли люди, зневірившись знайти порядного рієлтора, починають самостійно шукати житло, тратять купу сил, часу і ресурсів, і, зрештою, залишаються в програші. 

Пам’ятайте: набагато швидше, а часто й економніше - таки звернутися до рієлтора. Просто тут важливо вміти відрізнити професіонала від шарлатана. Сподіваємося, описаними вище порадами ми допомогли вам у цьому. А значить - ви збережете свій час, нерви і фінанси. 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Радницею хочу обрати жінку», – голова Волиньради Ірина Вахович 
Наступна новина Роботодавців Волині закликають оцінити службу зайнятості
Схожі новини