Якість бетону — як правильно перевірити і не обманутися. Поради фахівців

Перш ніж купувати бетон, кожен замовник має перевірити якість матеріалу. Визначити міцність можна декількома способами, серед яких механічне випробування зразка або конструкції, та перевірка характеристик, відповідно до нормативних показників.

Відомі способи перевірки міцності бетону

Основними способами, якими користуються фахівці при перевірці показників міцності бетону, вважаються:

  • метод стандартних зразків;
  • випробування за допомогою використання кернів;
  • метод неруйнівного контролю.

У першому випадку оцінити якісні показники бетонної суміші можна за допомогою виконання рівномірного безперервного навантаження.

Другий з вищезазначених методів передбачає проведення експертизи кернів (зразків, взятих з вже готової до експлуатації конструкції). Метод неруйнівного контролю включає в себе кілька операцій, серед яких способи місцевих руйнувань та ударного впливу.

Останній має в собі випробування на міцність шляхом ударного імпульсу та пластичної деформації.

З метою виявлення недоліків також використовують ультразвукову методику. Ультразвукові прилади, крім дослідження міцності, можуть бути використані задля проведення аналізу на дефекти. На значення показників впливають спосіб виготовлення бетонного розчину та склад матеріалу.

У ході проведення процедури є можливість виявити не тільки якість бетону, а й можливі порожнини, тріщини і дефекти конструкції, та оцінити рівень ущільнення. При цьому слід зазначити, що ультразвукове обладнання не дає змоги проводити перевірку якості високоміцних марок, і має похибку.

Основні ознаки якості бетону «на око»

Визначити якість бетонної суміші також можна візуально. Фахівці стверджують, що:

  • Колір якісного матеріалу має бути сірим з синюватим відтінком. Жовтизна свідчить про те, що у складі присутні глинисті домішки або шлакові добавки. Перевищення норми піску призводить до появи коричневого або рудого кольору розчину.
  • Якісна суміш характеризується однорідною (без грудок та згустків) консистенцією, яка нагадує зволожений ґрунт.
  • Правильно замішаний розчин не має надлишків води. Виявити порушення легко, якщо уважно роздивитися, як застигає шар бетону. Міцний матеріал утворює корж без прошарків, тріщин та порожнин.

До того ж, розчин неналежної якості починає розшаровуватися ще при транспортуванні. Таку суміш стає важко витягати лопатою або подавати через рукав.

Перевірка бетону за допомогою молотка і зубила

Тест на міцність виконується за допомогою молотка вагою не більше 300-400 г, яким наноситься удар середньої сили по зубилу, приставленому до повністю застиглої конструкції.

Вм'ятина, що не перевищує 1 см, дорівнює міцності В5 (М75) бетону. Отвір менше 0,5 см свідчить про стійкість В10 (М150), а зовсім малий слід залишається на В15-25 (М200-250), на бетоні В25 (М350) взагалі не лишається ніякої мітки.

Контактний спосіб оцінки якості

Контактну перевірку можна провести 2-ма методами. Перший передбачає використання професійного обладнання, яким є склерометр. Цей прилад дає змогу визначати міцність бетону шляхом розрахунку ударного імпульсу. Слід зазначити, що вартість обладнання (хоч механічного типу, хоч електронного) є досить великою. Тому купувати склерометр задля разового застосування вкрай нераціонально.

Інший метод передбачає проведення аналізу в лабораторних умовах. При цьому слід знати, що виявити проблеми можна буде тільки через 28 днів після укладки, а зразку необхідно створити ті ж самі умови, в яких буде використовуватися бетонна суміш при укладці.

Що треба врахувати при виборі постачальника

Купувати суміш можна тільки у перевірених постачальників. Сьогодні є багато випадків, коли бетонні розчини продають не виробники, а компанії-дистриб’ютори (тобто, перекупники). І саме на них найчастіше бувають нарікання від оптових та роздрібних покупців.

Багато замовників наводять факти того, що після проведення розрахунків, вони:

  • стикаються з навмисною підміною типу розчину. Завжди є ризик отримати марку бетону, що відрізняється від замовленої. При цьому в документах буде все гаразд. Виявити обман можна буде тільки після того, як бетон стане виробом, бо будь-які перевірки не принесуть результату до завершення процесу укладання.
  • отримують менший об’єм. Виявити «на око» обсяг відвантаженого бетонного розчину вельми складно. І, розуміючи це, нечесні виконавці намагаються отримати свою вигоду на похибках. Виявити нестачу можна лише після того, як конструкція прийме належну форму, але тоді вже буде пізно висувати претензії.
  • наголошують на підміні бетону водою. У цьому випадку покупець отримує кількість суміші, яка повністю збігається з заявленою у супровідних документах. Визначити відповідність придбаного матеріалу до основних показників можна буде лише після укладання розчину та його повного висихання.

Для того, щоб не бути обдуреним постачальником бетону та не поплатитися після закінчення робіт, необхідно не лише проводити перевірку продавця та оцінювати якість зразків матеріалу усіма доступними методами. Вельми важливо шукати таких продавців, що можуть гарантувати продаж бетонної суміші з належними характеристиками, у заявленому обсязі та густиною розчину.

Треба розуміти, що надати всі належні докази та гарантії у змозі тільки підприємства, які виготовляють бетон на власному устаткуванні. Таким компаніям нема сенсу реалізовувати матеріал з похибками в складі, або надавати послуги неналежної якості. Такі фірми знаходяться на ринку довгий час і мають багато позитивних відгуків від клієнтів. Вони не ховають свою адресу, та надають можливість ознайомитися з документами та зразками. Такі компанії мають достатньо великий парк автомобілів, і завдяки цьому завжди виконують поставки в строк.

Також вкрай необхідно розуміти, що придбання бетону за низькими розцінками може вказувати на неналежну якість матеріалу. Компанії, які виготовляють та постачають на об’єкти бетонні розчини, що виготовляються згідно технології, не мають змоги демпінгувати.

У столиці України та на території Київської області виготовленням та реалізацією (з доставкою власним транспортом на об’єкти) займається компанія ЛідерТрансБуд. Ми гарантуємо кожному клієнту індивідуальний підхід та надамо можливість перевірити відповідність розчину характеристикам. У процесі приготування бетон проходить кілька етапів контролю, що гарантує отримання на виході суміші з потрібними показниками.

Оформити замовлення на бетонну суміш високої якості, виготовлену відповідно до стандартів, або отримати консультацію від фахівців можна у офісі, розташованому за адресою: м. Київ, вул. Білицька, 72, а також за телефоном +38 (068) 300 11 88.

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні хочуть заборонити купувати чи орендувати нерухомість без рієлтора
Наступна новина «Немає потреби». У Луцьку не будуть закривати дитсадки
Схожі новини