За жовтень на Волині випала рекордна кількість опадів

Ось уже практично два місяці поспіль волиняни без парасоль з дому ні ногою. Воно й не дивно, адже сонячних днів за цей час було зовсім мало. Майже щодня з неба лило, як із відра.

“Опади в області перевищили норму вже за дві перші декади жовтня, а за місяць їх випало майже 200%, -розповідає Ростислав Кравчук, начальник обласного управління водних ресурсів.

-За вересень цей показник склав 175 відсотків від норми. А от у серпні — лише трохи більше половини.  Внаслідок дощів за два останніх місяці значно зросли рівні води в річках області.

Зокрема, в Прип’яті та Стоході — на 30-40 відсотків, а в Стиру — аж на 1,50 метра. Тому питання маловоддя в нас уже відпадає. Рівні підземних вод також істотно піднялись, але поки ще йде наповнення підземних водоносних горизонтів до показників, які були в попередні багатоводні роки”.

За словами Ростислава Кравчука, цієї осені річки області на заплави не вийдуть. З огляду на те, що за прогнозами синоптиків з неба литиме й далі, можливе підтоплення деяких населених пунктів дощовими водами.

Щоб цього не сталося, шлюзи і насосні станції наразі працюють на повну. А от навесні варто чекати на повінь, причому, найімовірніше, вона буде більшою за середню багаторічну. 

Розпочнеться вона, скоріш за все,  наприкінці лютого — в першій декаді березня. Пік повені очікують на квітень. Тому план заходів по попередженню підтоплення населених пунктів повеневими водами розроблятимуть заздалегідь.

Ярина Руднік


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Помічниця Ігоря Гузя стала головою громади на Волині
Наступна новина Офіс чи дім: де продуктивніше працювати?
Схожі новини