Передсесійні слухання у Волиньраді: депутати вовтузяться з бюджетом освітян

У Волинській обласній раді сьогодні, 23 січня, відбулись передсесійні слухання, на які запросили безпосередньо розпорядників коштів, аби обговорити з ними усі недоліки бюджету на 2018 рік.

Так, перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик заявив, що депутати мають перестати бути кнопкодавами під час прийняття бюджету, вникнути в кожен пункт бюджету і прийняти його. Зокрема, минулого року впровадили систему проведення передсесійних слухань для прийняття важливих питань.

«Ми аналізуємо запропоновані пояснювальні записки на витрати з обласного бюджету на 2018 рік. Проект обласного бюджету на 2018 рік не відповідає всім вимогам законодавства. Купа формальних невідповідностей і помилок у кодах програм класифікації видатків, до яких юридичний відділ має претензії. Тому їх треба обговорювати і виправляти відповідно до чинного законодавства та норм», –заявив Пирожик.  

Натомість начальник управління фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк звинуватив Олександра Пирожика в тому, що обласна рада не дала можливості виконавчим органам ретельно підготуватися до слухань і зауважень. А тому поставив під сумнів звинувачення заступника голови обласної ради.

«Після того, як бюджет у грудні так і не прийняли, голова обласної ради Палиця Ігор Петрович доручив мені особисто відповідати за підготовку проекту бюджету і затвердження відповідного рішення. Тому ми сьогодні і зібрали безпосередніх розпорядників коштів, щоб ретельно перевірити всі пункти видатків у бюджеті», - повідомив голова слухань Андрій Турак.

Зокрема, згідно з поданими Департаментом фінансів розрахунками, на 2018 рік затверджено обсяг видатків на рівні 675 млн гривень, а також передбачається 190 мільйонів держсубвенцій на освітній напрямок.

За словами фінансистів, це на 131 мільйон більше ніж у минулому році. У цій сумі вже враховано видатки на три вищі навчальні заклади, які минулого року за новим законодавством, були передані на утримання місцевих органів влади.

Разом з тим, загальна сума незахищених статтей становить 24 млн грн.

Тим не менше, з 1 січня враховані підвищення рівня зарплатні і надбавки освітянам.

Коли ж справа дійшла до обговорення безпосередніх потреб закладів освіти, то виникло ряд нагальних потреб, на які кошти в бюджеті не передбачили. Зокрема і питання встановлення протипожежної сигналізації.

Так, депутат Святослав Кравчук зауважив, що якщо обласна рада не передбачить відповідних коштів у бюджеті, керівникам закладів загрожує кримінальна відповідальність. За його словами, перш за все, це стосується тих закладів освіти, де діти перебувають цілодобово. Також не менш гостро стоїть питання ремонту гуртожитків, шкіл та дитсадків, доїзд і забезпечення інвентарем та підручниками.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Володимир-Волинський бореться за півмільйона на новий фест
Наступна новина Чиновники не можуть визначитися, як фінансувати інтернат у Володимирі
Схожі новини