Як пережити аномальну спеку без шкоди для здоров'я: поради терапевта

У спекотні дні в рази збільшується кількість серцевих нападів, гіпертонічних кризів, інфарктів та інсультів, - констатують медики. Проте берегтися у спеку треба не лише тим, хто у групі ризику, а це -  люди похилого віку, з хронічними захворюваннями, діти, - а й цілком здоровим людям. 

«Невідомо, як зреагує організм людини на високий температурний режим, тому дотримуватися елементарних правил потрібно усім», - наголошує сімейний лікар Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги Ольга Бондар.

«У зоні ризику – абсолютно усі здорові та хворі люди. Резерв організму неможливо розрахувати, тому кожному потрібно оберігатися від прямого сонячного проміння і від перегріву. Вдягайте головний убір, носіть з собою пляшку мінеральної чи звичайної води. Пацієнтам із проблемним здоров’ям, зокрема, тим, хто має тиск, я б радила взагалі не виходити на вулицю, особливо в період з 10-ої ранку до 16-ої години. Якщо вкрай необхідно кудись йти, обов’язково брати з собою воду і препарати від тиску. Люди, які хворіють цукровим діабетом, повинні прикріпити десь на одязі записку про те, що вони мають цю хворобу. Зневоднення може призвести до скачку цукру у крові, а щоб медики могли вчасно надати допомогу, вони повинні знати про цукровий діабет», - розповіла сімейний лікар.

До слова, здоровій людині із масою тіла в 70 кілограмів потрібно випивати до трьох літрів рідини у спекотний день. Також пані Ольга наголосила, що пряме сонячне проміння збільшує ризик захворіти на рак шкіри, а у дітей – на онкогематологічні захворювання.

«Якщо людина має пігменті плями на шкірі, їх треба закривати одягом і не допускати потрапляння прямого сонця. У моїй практиці щороку кілька пацієнтів приїжджають з раком шкіри після моря. Діткам не рекомендую виходити гуляти в обідню пору, до 10-ої ранку нехай ходять або вже ввечері», - каже Ольга Бондар.

Медики застерігають: при появі перших симптомів перегріву - запаморочення, головного болю, нудоти, блювоти, не варто займатися самолікування, краще одразу звернутися за медичною допомогою.

Офісним працівникам сімейний лікар Ольга Бондар радить вдягатися у легкий дихаючий одяг з натуральних тканин, дотримуватися питтєвого режиму і якомога частіше провітрювати приміщення.

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Глобальне потепління: Азія стане непридатною для життя
Наступна новина Старт будівництва: бетон, фундамент і не тільки - у другому випуску «Будуй Хату»