Чи знизять призовний вік ще більше: що планують у Раді, що кажуть військові та експерти

Чи знизять призовний вік ще більше: що планують у Раді, що кажуть військові та експерти

Призовний вік в Україні, який нині становить 25 років, можуть знизити ще більше – такого варіанту не виключають у Верховній Раді. Водночас у війську виступають за зниження до 20, а то й 18 років, щоб не програти війну. А демографи застерігають, що подальше зменшення мобілізаційного віку загрожує демографічній ситуації в Україні.

Все про можливе зниження мобілізаційного віку, що про це кажуть нардепи, військові та експерти, – читайте на ТСН.ua.

Призовний вік в Україні зараз – 25 років

Насамперед нагадаємо, що у квітні після тривалого зволікання – через майже через рік після ухвалення Верховною Радою – президент України Володимир Зеленський підписав закон №9281 про зниження призовного віку від 27 до 25 років.

Як пояснював тоді в коментарі для ТСН.ua нардеп Федір Веніславський, "рішення про зменшення призовного віку – це, по-перше, повернення до здорового глузду, який існував раніше. Бо призовний вік у всьому світі – від 17-18 до 25 років".

"Я до такого нововведення ставлюся позитивно, бо нам потрібно формувати резерви армії та поповнювати втрати", – зазначив Веніславський.

Тоді ж у соцмережах узялися обговорювати, що з часом призовний вік українців можуть зменшити і до 20 років. Однак нардеп заперечував такі плани:

"Ні, такого не планується і навіть не розглядається станом на зараз. Такої потреби наразі немає".

Чи можуть зараз призвати людину віком до 25 років?

В Україні закон дозволяє призивати людей віком до 25 років за умови, якщо вони набули статусу військовозобов'язаного – тобто проходили строкову службу або навчання на військовій кафедрі.

"Наприклад, якщо ти відслужив строкову службу і тобі був 21 рік на момент 2022 року, а через три дні почалася мобілізація, то ти вже є військовозобов'язаним, не дивлячись на те, що тобі 21 рік. Ти вже проходив строкову службу. Тому ще раз повторю, що призовників не беруть до 25 років – це протизаконно, а ті, хто набув статусу військовозобов'язаного, то їх цілком законно призивають, закон це дозволяє. До того ж у нас є багато курсантів військових училищ, які закінчують навчання у 22 роки. Вони ж не чекають до 25 років, а йдуть, керують взводами, ротами, деякі й батальйонами", – розповів нардеп, секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ Роман Костенко.

Всі інші особи віком до 25 років можуть влаштуватися на контрактну військову службу за власним бажанням.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Переді мною не треба клякати. Ставайте на коліна перед Богом!», - говорив загиблий воїн з Волині
Наступна новина Як діяти, якщо помітили порушення з боку ТЦК? Військові дали пораду
Останні новини
Схожі новини