«У них свій фронт». Топ-10 найкращих публікацій про медиків на «Першому»

«У них свій фронт». Топ-10 найкращих публікацій про медиків на «Першому»
Фото ілюстративне

До Дня медика ми вирішили відібрати найкращі публікації про волинських лікарів, які найбільше читали, обговорювали та ділились ними у соцмережах.

Редакція «Першого» вітає усіх причетних до медицини та дякує за щоденну, невтомну працю! Нижче – перелік матеріалів, які впевнено можна віднести до ТОП-10 на медичну тематику сайту «Перший». Хочемо нагадати вам про тих, хто кожного дня рятує життя та здоров’я людей. 

Була щаслива, коли в 6 ранку кликали на операцію.Історія луцької лікарки Ганни Колесник

Кожен, хто у Луцьку шукав собі чи рідним гінеколога, мабуть, чув про Ганну Колесник – завідувачку відділення малоінвазивної хірургії міської лікарні. Єдина на Західній Україні  докторка наук, професорка і водночас практикуюча лікарка – справжнє світило у своїй галузі. Щокілька місяців вона їздить на закордонні конференції, щоб привезти на Волинь нові методики, і щоразу відмовляє на запрошення працювати у польських та німецьких клініках.

Попри шалений графік і пережитий інфаркт, Ганна Колесник не планує зупинятись і не вірить у лікарське вигорання. Студентам та лікарям завжди каже, що до пацієнтів треба ставитись так, як до самого себе. Краще зрозуміти тих, кого лікує, жінці допоміг складний досвід – 7 місяців на лікарняному ліжку без можливості встати.

Більше читайте тут: Була щаслива, коли в 6 ранку кликали на операцію. Історія луцької лікарки Ганни Колесник

«Йшли обстріли - ми продовжували лікувати», - луцький стоматолог про поїздку в зону АТО

Антон Василюк - один з найуспішніших стоматологів-хірургів Луцька та провідний хірург клініки «Стоматологія Василюка». Людина з кремезною зовнішністю, але - тонкою душею. Людина з великою історією та загостреним відчуттям справедливості. Людина, яка рятувала поранених на майдані та продовжує допомагати тим, хто боронить волю нашої країни в зоні АТО.

У вересні 2019 року він вперше поїхав в зону АТО, аби надати військовим невідкладну стоматологічну допомогу. Воїни не мають можливості лікувати зуби у хороших умовах в найкращих клініках, не мають часу, аби приїхати у місто та приділити лікуванню достатньо часу. Тому, стомАТОлоги-волонтери приїхали до них, Антон Василюк був одним із тих, хто безкоштовно протягом тижня лікував бійців.

Більше читайте тут: «Йшли обстріли, ми продовжували лікувати», – луцький стоматолог про поїздку в АТО

«Я не бачу, що ситуація покращується», - луцька лікарка-інфекціоністка Галина Морочковська

Галина Морочковська – багаторічна очільниця інфекційного відділення Волинської обласної інфекційної лікарні, голова обласного товариства лікарів-інфекціоністів, а також експертка з інфекційних хвороб управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації.

Для «Першого» вона розповідала про COVID-19: чого нам чекати від послаблення карантину, чи справді тяжко хворіють лише літні люди, а також чи варто, на її думку, відкривати дитячі садки.

Більше читайте тут: «Я не бачу, що ситуація покращується», - луцька лікарка-інфекціоністка Галина Морочковська. ІНТЕРВ’Ю

«О Боже, в нас не прибрано...». Як медсестри чергували на карантинних постах під Луцьком.

Віта Тарасюк працює в амбулаторії на Стрілецькій. Чергувала на карантинному пості на Вишкові. 11-й рік Віта працює в сімейній медицині. Стояла тут в простому захисному одязі: халаті поверх куртки, масці, окулярах, шапці та рукавицях. Зізнається, трохи обурювалися, коли почули про ці чергування, бо поки медсестри на постах, лікар працює сам, а після чергувань їм все одно треба «наздогнати» роботу, бо ніхто її за них не виконує.

Вона мусила відстояти тут 8 годин. Важко. Набігатися треба добре, каже.

Більше читайте тут: «О Боже, в нас не прибрано...». Із життя карантинних постів під Луцьком. РЕПОРТАЖ

Чи буде все безплатно в лікарнях з 1 квітня? Інтерв’ю з Ларисою Духневич

Лариса Духневич – директорка Луцької міської клінічної лікарні. Для «Першого» вона відверто розповідала про другий етап медреформи. 

Тепер вона стосуватиметься не сімейних лікарів, а спеціалізованої допомоги, тобто лікарень. Держава платитиме медзакладам за 27 пакетів послуг, які вони надають пацієнтам. Сюди входить лікування в стаціонарі, хірургічна допомога, допомога при пологах, реабілітація, лікування інфаркту, інсульту тощо. Як запевняють у Національній службі здоров’я, за ці послуги пацієнти, що мають підписані декларації з сімейним лікарем і направлення, доплачувати не повинні.

Медики ж налаштовані не так оптимістично.

Більше читайте тут: Чи буде все безплатно в лікарнях з 1 квітня? Інтерв’ю з Ларисою Духневич

«Лікарня – як великий завод», – хірург Олександр Дудар

Дев’ятий рік поспіль робочі будні Олександра Дударя минають в операційній. Кілька годин підряд може тривати одна операція. Після неї ще одна, потім – ще…

Він – судинний лікар-хірург вищої кваліфікаційної категорії. Заслужений лікар України. Працює у Волинській обласній клінічній лікарні. Не тільки оперує, а й відповідає за проведення всіх хірургічних втручань у медзакладі.

Любить футбол. І перемагати. Шкодує, що не бував на фронті. Його поле битви – тут. Але про себе каже, що він такий, що не тільки пішов би, а й повів би когось за собою.

Більше читайте тут: «Лікарня – як великий завод», – хірург Олександр Дудар. ЛЮДИНА ЧАСУ

Студенти, які врятували чоловіка у дизелі. Ми познайомилися з ними

Саша, Віталій, Вітя та Ігор. Усі вони вчаться у Ківерцівському медколеджі. Зірки так склалися, що всі вони о 7.50 8-го травня опинилися в одному вагоні їхнього «студентського дизеля». Саша та Віталік їхали на практику в психіатричну лікарню в Липини. Ігор та Вітя – у луцький пологовий.

І тут можна було б посміхнутися… Але навпроти сидів чоловік, якому раптом стало зле.

Першим рвонув до нього Саша Багнюк. За ним – інші хлопці. Хтось із них кричав, щоб люди розійшлися, щоб не ставали натовпом над ними. А люди? Були такі, які казали: «Хлопці, заспокойтеся. Дайте йому нашатир – встане і піде!». Той «нашатир» досі гуде у вухах, кажуть вони. Історія, яка трапилася з цими студентами на вокзалі в Ківерцях, вже прогриміла на всю Україну. Ми знайшли їх, щоб розказати не стільки про те, ЩО, вони зробили, а – ХТО ВОНИ. Бо це важливо.

Більше читайте тут: Студенти, які врятували чоловіка у дизелі. Ми познайомилися з ними

Валентин Петровський: «Секс приносить три речі: задоволення, хвороби і вагітність»

Якщо говорити про волинську гінекологію, то у багатьох вона асоціюється з ім’ям Валентина Петровського. Саме його називають лікарем, який заснував школу гінекологічної хірургії екстра класу та «поставив на ноги» репродуктивну медицину в області.

40 років роботи, десятки тисяч операцій, нові методики та тисячі немовлят, народжених сім’ями, які роками безуспішно лікувались від безпліддя. Усе це – результат роботи Заслуженого лікаря України Валентина Петровського.

Перший не міг упустити нагоди і поспілкувався з видатним гінекологом-репродуктологом про найбільш актуальні питання. Отож, Валентин Петровський – Людина Часу, лікар, який привіз на Волинь технологію штучного запліднення, гінеколог, завдяки якому тисячі жінок відчули щастя материнства.

Більше читайте тут: Людина Часу – Валентин Петровський: «Секс приносить три речі: задоволення, хвороби і вагітність»

У Луцьку прооперували новим методом жінку з великою грижею

У Луцькій міській клінічній лікарні вперше усунули діафрагмальну грижу лапароскопічною операцією.

70-річна пацієнтка обійшлась кількома сантиметровими розрізами на животі замість травматичного втручання, -  розповів завідувач відділення ургентної хірургії Артем Комарницький.

Більше читайте тут: У Луцьку прооперували новим методом жінку з великою грижею

У луцькій міській лікарні дістали голку з шлунку пацієнта

У Луцькій міській клінічній лікарні з шлунку пацієнта дістали голку, яку він випадково проковтнув на прийомі у стоматолога. Процедура тривала всього дві хвилини і обійшлась без пошкоджень.

Про це «Першому» розповів заступник директора закладу, лікар-ендоскопіст Андрій Смольянінов.

Голку діставали ендоскопом – приладом з камерою, що ввели до шлунка через рот пацієнта.

Більше читайте тут: У луцькій міській лікарні дістали голку з шлунку пацієнта

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Священник, який одним із перших на Волині перейшов у ПЦУ, постригся у ченці
Наступна новина Сімейні перегони на човнах. У Луцьку оригінально відзначили День батька
Останні новини
Схожі новини