Як пілот ЗСУ знищив російський ЗРК С-400 на підбитому літаку

Як пілот ЗСУ знищив російський ЗРК С-400 на підбитому літаку

Український пілота на позивний Джеф у листопаді 2023 року знищив російський ЗРК С-400 на підбитому літаку. 

Його історію розповіли у Повітряних силах напередодні професійного свята – Дня повітряних сил ЗСУ.

За плечима пілота – понад 150 бойових вильотів. Джеф випустив близько півсотні ракет HARM та більше як десяток керованих авіабомб JDAM, збив понад десять безпілотників, не раз знищував ворожі ППО та десятки разів прикривав українських штурмовиків. 

За успішне виконання завдань пілота нагородили «Хрестом бойових заслуг» та орденом «За мужність III ст».

У той вирішальний день, 23 листопада, Джеф сів у свій МіГ-29, заряджений американськими ракетами HARM. Ціль була надважлива – російський С-400, що «заховався» за Донецьком. Джеф знав, що побратими працюватимуть КАБами, тож якщо попередньо не знищити «чотирьохсотку» – хлопці будуть в серйозній небезпеці.

Ракета Р-77 швидка, але має свої нюанси. Джеф набирав швидкість, коли різкий удар у правий борт літака викликав відмову кількох систем. Пілот мав два варіанти: відвернути літак, що призвело б до його падіння, або спробувати випустити ракети для підтримки своїх товаришів. До рубежу пуску залишилося 30 секунд. Джеф продовжив роботу і випустив ракету «HARM». У цей момент відмовила гідросистема, і літак схилився вправо.

Ворожий винищувач випустив ще одну ракету. На висоті 300 метрів крен літака збільшився.

«Треба закріпити результат!» – вирішує пілот. Джеф на підбитому літаку випустив ще одну ракету HARM по ворожій системі ППО С-400. Літак остаточно втратив керованість і падав. Пілот швидко пригадав усі помилки колег під час катапультування, попрощався з літаком, попросивши у нього пробачення, заплющив очі й потягнув ручку катапульти. Друга ворожа ракета влучила у борт.

Після катапультування Джеф приземлився на вологу м’яку землю. Район був небезпечним – усього 26 км до Донецька, безліч ДРГ і російських спецпризначенців. Пілот швидко зняв маску і комбінезон, побіг у посадку та одразу зателефонував побратиму на позивний Смерека.

Незабаром окупанти почали пошуки пілота, прочісуючи лісосмугу. Джеф почув їхні вигуки: «Иди сюда, все свои, все хорошо».

Переконавшись, що лісосмуга чиста, він пробіг кілька кілометрів до точки, яку надіслав Смереці. Трохи відпочивши, знову заховався. Коли рятувальник, що зупинився за 10 метрів, почав пошепки кликати: «Де ти є? Я тебе не бачу!», Джеф тихо виліз зі схованки й ляснув його по плечі: «Я тут, поїхали!».

Джеф зовсім молодий, але вже досвідчений пілот. У свої 26 років він має за плечима понад 150 бойових вильотів. Вступив до Харківського національного університету Повітряних сил у 2015 році, коли його батько перебував у тривалій ротації на Луганщині.

Джефу пощастило, адже катапультування не стало для нього вироком. Через три місяці він успішно повернувся до строю.

Джеф каже, що для них немає простих чи складних місій – є лише реальні й нереальні. І реальних місій багато.

«Найскладніше – скидання КАБів. Для цього потрібно підійти критично близько до лінії розмежування, зайти в зону поразки ворожих ППО. Вірогідність ураження близька до 100 відсотків. Трапляється так, що треба здійснити скидання, відпрацювати і повернутися, що є надзвичайно ризикованим. На жаль, саме під час такої місії загинув мій товариш Влад Савєльєв. Після цього трагічного випадку ми змінили тактику застосування бомб, що зробило її трохи безпечнішою. Вчимось, хоч і на помилках, написаних кров’ю», – розповів пілот.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У 100 бригаді воює боєць, який виріс у Росії і пройшов Першу російсько-чеченську війну


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні з’являться фахівці із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб
Наступна новина Луцьк попрощався із захисником Тарасом Пархомуком. ФОТО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні