Чипси: види і технологія виробництва

Чипси: види і технологія виробництва

Чипси — смачні хрумкі перекуси, які подобаються дітям і дорослим. Їхня історія починається з XIX століття. Тонкікартопляні скибочки, обсмажені у фритюрі, вигадали у США. Вони швидко набули популярності. Сьогодні існує безлічвидів чипсів з різноманітними смаками. У статті розповімопро особливості виробництва й асортименту. 

Як роблять чипси

Найбільш поширені та популярні — картопляні. Самі такісмачні класичні чіпси в маркеті важливих штук представленічи не у найбільшій кількості. Очищений від шкіркикоренеплід нарізають тоненькими слайсами, протягом 2–4 хвилин обсмажують у великому об’ємі рослинної олії, додають сіль і спеції, а потім висушують. На вигляд цезолотаво-жовті скибочки хрусткої консистенції. Для виготовлення чипсів підходить не будь-яка картопля, а лишета, що містить не більше 0,4% цукру, 4% білка і 50% крохмалю. Процес повністю автоматизований. Очищуєтьсякартопля у спеціальному абразивному конвеєрі, де ролики, що обертаються, знімають шкірку. Нарізання такожвідбувається дуже швидко, товщина скибочок становить 1,5 мм. Якщо крохмалю забагато, слайси промивають водою. Після обсмаження картопля потрапляє на стрічку конвеєра, всі шматочки лежать окремо і не злипаються. Продукціякалібрується, браковані елементи видаляються. Добрі чипсипосипають смаковими добавками, після чого упаковують.

Різноманітні склад і смак

Чипси виготовляють з різної сировини. Крім класичнихкартопляних, існують такі:

1. Кукурудзяні. З борошна дрібного помелу замішуютьтісто, потім його розкатують і за допомогою формочоквирізають кружечки. Їх обсмажують в олії, приправляють спеціями. Це не тільки смачний снек, але й інгредієнт страв мексиканської кухні.

2. Рисові. Не дуже поширені, але набирають популярності. Легкі, зроблені з бурого чи білого рису. Шматочки часто мають нестандартні форми, зокрема трикутну.

3. Пшеничні. Виготовлені з пюреподібного тіста з додаванням крохмалю. На смак нагадують сухарики. Їхможна їсти просто так або із соусами.

4. Кокосові. Їх готують з подрібненої стружки. Висушеніслайси є дуже смачними та корисними. Це здоровий перекус, складник десертів і страв.

5. Фруктові й овочеві. В основі — тонкі скибки яблук, бананів, буряка, гарбуза, помідорів тощо. Чудова закуска, яку також використовують у кулінарії. Здоровехарчування без смаження і штучних добавок. Повністюнатуральний склад, виготовлення методом в’ялення чисушіння.

Щоб поліпшити смакові властивості продукції, виробникидодають різноманітні приправи: зелену цибулю, базилік, гострий перець, паприку, куркуму, гриби, сир тощо. Великий асортимент чипсів представлено на maudau.com.ua. Вибирайте та смакуйте разом з друзями.

*На правах реклами 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Зеленський підписав закон, який спрощує отримання статусу учасника бойових дій
Наступна новина Бійці 14-ї князівської бригади знищили ворожий склад БК і БРЕМ окупантів. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні