Чому в Італії так полюбляють пасту

Чому в Італії так полюбляють пасту

25 жовтня 1995 року учасники конгресу макаронних виробів у Римі заснували Всесвітній день пасти. Це свято поєднує любителів спагетті, ріжок та черепашок у всьому світі, але особливо воно популярне в Італії. Це не дивно, оскільки паста — традиційна італійська страва. Щороку в цій країні з'їдають близько півтора мільйона тонн макаронних виробів. А паста входить до основних національних італійських символів. У статті спробуємо з'ясувати, чому страва настільки популярна.

Історія походження італійської пасти

Дехто вважає, що пасту вигадали в Італії, але насправді макаронні вироби винайшли в Китаї. Рецепт привіз до Венеції знаменитий мореплавець Марко Поло у XIII столітті. Цікаво, що макаронами в Італії називають довгі порожнисті трубочки, схожі на класичні ріжки. Паста ж означає тісто і готується з борошна та води. Готове тісто пропускають через спеціальну машинку, яка надає майбутнім виробам певної довжини та форму. Декілька століть макаронні вироби були популярні лише в Італії. Але коли Катерина Медічі та Генріх II одружилися, юна флорентійка привезла до Парижа не лише вбрання, але й кулінарні рецепти, серед яких була запіканка та інші страви на основі макаронів. Так, у XVI столітті спагетті та вермішель стали популяризуватися спочатку у Франції, а згодом і в інших європейських країнах.

Особливості сучасної пасти

Італійську пасту готують із твердих сортів пшениці та води, тому якісні макаронні вироби не містять швидких вуглеводів, зате в них багато рослинної клітковини та вітамінів групи В. За рахунок цього блюдо дарує тривале відчуття ситості, але за помірного споживання не шкодить фігурі. Спочатку пасту готували та одразу подавали на стіл, але незабаром у Неаполі винайшли спосіб її зберігання у сухому вигляді. Так з'явилися два види страви: свіжа та суха паста, fresca та secca відповідно. Класична паста складається з двох інгредієнтів: макаронних виробів та соусу. Спочатку використовувалася суміш з оливкової олії, спецій та сиру. Трохи згодом до складу увійшли томати. Сьогодні існує близько 10 тисяч різновидів соусу.

Скільки видів пасти існує

Експерти розходяться в думках, називаючи цифри від 350 до 600. У Музеї спагетті, розташованому неподалік від Генуї, представлені зразки 176 видів. Всі сучасні різновиди поділяються на три групи: короткі, довгі та для приготування супів. В інших країнах особливо популярні тонкі довгі макаронні вироби — спагетті, які можна придбати на MAUDAU. Щодо соусів, то в кожному італійському регіоні популярний певний вид. Наприклад, у Сардинії особливо затребувана паста з молюсками, кальмарами та рибою. У Римі віддають перевагу стравам з томатами та анчоусами. А у ресторанчиках Генуї часто подають макарони з песто. Також є негласне правило: чим тонші вироби, тим легшим має бути соус. І навпаки, товсті великі макарони прийнято поєднувати з густою м'ясною підливою.

*На правах реклами 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські тероборонівці відправили на концерт кобзона командира роти армії рф
Наступна новина Скільки громад вже перейшли з УПЦ МП до ПЦУ на Волині
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні